Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A harmadik negyedévben az ABB 6,582 milliárd dollár értékesítési árbevételt ért el, 4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A működési eredmény 5 százalékkal 787 millió dollárra csökkent. A bevételarányos jövedelmezőség 0,3 százalékponttal 12,0 százalékra javult - írta az MTI.

A megrendelések a harmadik negyedévben 9 százalékkal 6,109 milliárd dollárra csökkentek. Az európai megrendelések 10 százalékkal, az amerikaiak 14 százalékkal, az ázsiai, közel-keleti és afrikai megrendelések pedig egy százalékkal estek vissza. Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója elmondása szerint a kínai gazdaság erős élénkülése, különösen a robotika üzletágban, hatott a rendelésállomány visszaesésére.

Az ABB a harmadik negyedévre 4,530 milliárd dollár részvényesekre jutó nyereséget könyvelt el, 780 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál. A kiemelkedő növekedés a Power Grids üzletág 80,1 százalékának értékesítéséből származó 5,3 milliárd dolláros bevételnek köszönhető.

Az év első kilenc hónapjában 18,952 milliárd dollár volt az ABB bevétele, 9 százalékkal alacsonyabb a 2019 első kilenc havinál. A működési eredmény 13 százalékkal 2,074 milliárd dollárra csökkent, a bevételarányos jövedelmezőség 0,6 százalékponttal 10,9 százalékra mérséklődött.

A konszern első három negyedévi nyeresége 5,225 milliárd dollár, 369 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az ABB prognózisában a világgazdasági kilátások romlásával, a piaci forgalom további csökkenésével számol az év hátra lévő részében. Az először Kínában, majd a világ más részein megindult növekedés ellenére is tartós bizonytalanság terheli az üzleti környezetet, mert számos régióban a járványvédelmi korlátozások fenntartására, esetenként szigorítására kell számítani - írták.

A járvány következményei az ABB célpiacain, különösen az olaj és gáz szektorban, a hagyományos energiatermelési ágazatban, az autóiparban, a tengerhajózásban és az épületfelügyeleti rendszerek terén erősen befolyásolja a rövid távú üzleti kilátásokat. Néhány üzletág azonban, így például az villamosenergia-elosztás, a közlekedés, az adatközpontok, a fogyasztói elektronika, valamint az élelmiszer- és italágazat továbbra is viszonylag jól teljesít - írta az ABB negyedéves jelentése.