A nyereség magas növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a CEZ tavaly eladta a Mol-részvénycsomagját, illetve, hogy a tulajdonában lévő két atomerőmű négy terrawattórával (TWh) több villamos energiát termelt - írja az MTI. A CEZ bevételei tavaly éves szinten egy százalékkal 201,9 milliárd koronára csökkentek.

Cseh gazdasági elemzők a CEZ tavalyi eredményét mérsékelten jobbnak minősítették a vártnál. Az eredmény alapján arra számítanak, hogy a legnagyobb cseh energetikai csoport részvényenként mintegy 35 koronás jutalékot fog fizetni. Erről a részvényesi közgyűlés fog dönteni.

A Mol-részvények eladásából a CEZ tavaly 4,5 milliárd koronás bevételhez jutott. Ugyancsak egyszeri bevételnek számít, hogy a CEZ tavaly 1,1 milliárd koronáért eladta a Prága peremén lévő Písnice városrészben lévő lakáskomplexumát.

Az idén a CEZ 12-14 milliárd koronás nettó nyereségre számít. Amennyiben a tavalyi eredményből leszámítjuk az egyszeri bevételeket, az idei tervezett eredmény mérsékelt növekedésnek számít. (Soha nem volt még ilyen a magyar gazdaságban.)

A legnagyobb cseh energetikai csoport részvényeinek 70 százaléka az állam, konkrétan a pénzügyminisztérium tulajdonában van.