Az olyan óriáscégek, mint a Nokia az AT&T vagy a Verizon arra kérik az Obama adminisztrációt, hogy cselekedjen az elnök 2009 áprilisban előadott beszédével összhangban, mely szerint a külvilággal történő több kommunikáció csökkenti a kubaiak függőségét a Castro rezsimmel szemben.

A telekommunikációs vállalatok szerint bár az előírások mára lazultak valamelyest a telekommunikáció terén, egyéb szabályozások miatt továbbra sem teljesen világos, hogy mit tehetnek meg Kubában és mit nem az embargó megsértése nélkül, ezért a többségük továbbra is távol marad a szigetországtól.

Kuba egyébként a karibi térség legnagyobb telekommunikációs piaca lehet, ahol a mobiltelefonok penetrációja még mindig nagyon alacsony. A 11,4 milliós országban jelenleg mintegy 800 ezer telefon lehet használatban, így rendkívül fontos lehet, hogy mely vállalatok tudják először lábukat megvetni a szocialista országban.

Az AT&T és a Verizon első lépésként az országba utazó amerikaiak számára szeretne roaming szolgáltatást indítani, mely ugyan elhanyagolható a társaságok bevételéhez képest, ám a kezdeti lépéseket jelentheti az országban.

A vállalatok azt is szeretnék elérni, hogy az ország kommunikációs ügynöksége törölje el a kubai államnak a telefonkapcsolat létrehozásáért fizethető maximum díjat, mely jelenleg 19 cent, miközben a szigetország 84 centet kér a kapcsolat létrehozásáért - írja a Bloomberg.