Itt az új, válságkezelési példa Ausztriából

Az osztrák kormány növeli azoknak a cégeknek a támogatását, amelyek elbocsátás helyett a részmunkaidős foglalkoztatást választották. A részmunkaidős foglalkoztatás előnye, hogy megakadályozza a tömeges munkanélküliséget – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter bécsi sajtótájékoztatóján, amelyet Christine Aschbacher munkaügyi és Margarete Schramböck gazdasági miniszterrel közösen tartott a koronavírus-járvány okozta válság következtében az osztrák munkaerőpiacon kialakult helyzetről.
Domokos Erika, 2020. április 30. csütörtök, 20:31
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Európában "egyedülálló modellnek" nevezte Blümel a részmunkaidős foglalkoztatást. A pénzügyminiszter ismertette, hogy a nyilvántartás szerint Ausztriában 1,2 millióan dolgoznak részmunkaidőben és 102 ezer vállalkozás tért át a részmunkaidős foglalkoztatásra - írta az MTI.

A tárcavezető bejelentette, hogy hétről tízmilliárd euróra növelik azoknak a cégeknek a támogatását, amelyek elbocsátás helyett a részmunkaidős foglalkoztatást választották.

A meghirdetett támogatások, segélycsomagok részeként több mint 15 milliárd euró likviditást bocsátottak rendelkezésre. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a közelmúltban sokkal több hitelkérelmet nyújtottak be, mint amennyire számítottak; éppen ezért a gyorsított hitelelbírálásról egyeztettek a hitelintézetekkel.

Különösen drámainak nevezte Christine Aschbacher munkaügyi miniszter a munkaerőpiacon kialakult helyzetet. Április közepén 588 205 álláskeresőt tartottak nyilván, közülük 533 ezren voltak munkanélküliek, a többiek képzésben vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-válság következtében az előző év azonos időszakához képest 231 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Az enyhítéseknek köszönhetően a szám ugyan csökkenni kezdett, jelenleg azonban még mindig 572 ezer álláskeresőt tartanak nyilván.

Orbán Viktor április elején egyik nyilatkozatában az mondta, hogy vannak országok, amelyekben "már látják a fényt az alagút végén, én még nem látom". De "van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik". A kormányfő ezért külön csoporttal figyelteti a szomszéd országot, "nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem".

A koronavírus-járvány hatására néhány tartományban rekord magasságot ért el a munkanélküliek száma: Tirolban 172,9 százalékkal 45 782 főre, Salzburg tartományban 132 százalékkal 30 827-re, Stájerország tartományban pedig 109,5 százalékkal 65 227-re nőtt a számuk. Bécsben a tavalyihoz képest 50 százalékkal többen, összesen 176 079-en váltak munkanélkülivé - írta az MTI.

Az ágazatok közül legtöbben a turizmusban (114 ezren) és az építőiparban (45 ezren) vesztették el a munkahelyüket. Aschbacher ígéretet tett arra, hogy hetente közzéteszik a munkanélküliek és a részmunkaidőben foglalkoztatottak számát, és újra lehetővé teszik, hogy a munkanélküliek átképezzék magukat.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 72 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; így a fertőzöttek száma 15 352-ről 15 424-re emelkedett. A gyógyultak száma tegnap óta 128-cal nőtt, 12 779-ről 12 907-re. Az aktív betegek közül 502-t ápolnak kórházban, 15 fővel kevesebbet, mint az előző napon, 128-an vannak intenzív osztályon. A betegség okozta szövődményekbe 584-en haltak bele.

Közben a rendőrség hatszáz cégnél végzett ellenőrzéseket, azt vizsgálták, nem történik-e visszaélés a részmunkaidőben foglalkoztatottak létszámával, az igényelt támogatásokkal kapcsolatban. Április végéig ugyanis 103 ezer esetben kérvényezték a részmunkaidős foglalkoztatást, a beadott kérvényekből 98 070 kérelem volt hiánytalan.

Margarete Schramböck gazdasági miniszter hangsúlyozta, az a cél, hogy megteremtsék a válságból való kilábalás feltételeit. Szavai szerint kihívásokkal teli időszak áll az ország előtt. A "termelés reneszánszának" fontosságáról beszélt, miszerint Európának a jövőben a félvezetők és az akkumulátorok mellett orvosi védőfelszerelésekkel is el kell tudnia látni magát, sőt, a gyógyszerek előállításában is kiemelkedőnek kell lennie. "Egyetlen egy országtól sem függhetünk úgy, ahogyan jelenleg."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.05.01 19:15

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Antiszemita idióta náci beírást nem moderálnak, az enyém bezzeg sikerült cenzúrázni... gratulálok idióta dilettáns patkány majmok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.30 22:29

"Itt az új, válságkezelési példa Ausztriából"

Futja a fegyvergyárak adóiból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.30 21:41

@Zsaba: igen... csak és kizárólag miattatok van még hatalmon a boxos tolvaj cigány, elég rátok mutogatnia bármiféle program vagy eredmény helyett, ketaminos kampós elmebeteg... ha rajtatok múlik, Orbán legközelebb négyötödöt kap, és röhögve köszöni meg nektek, kampóskám...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html