Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkabeszüntetés először Barcelonában kezdődött még szerdán, ahol 48 órás akciót hirdettek a taxivállalatok, mivel a bíróság felfüggesztette azt a helyi rendeletet, amely a törvényi előírásokon túl további feltételeket szabott a városban működő alternatív személyszállító cégeknek.

Spanyolországban ezek működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény, és számukat ráadásul maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni.

Barcelonában a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzését is előírták, ám a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) emiatt bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát - idézi az eseményeket az MTI.

A bíróság pénteken úgy döntött: a felfüggesztés továbbra is érvényben marad, ezért a helyi taxisok határozatlan idejű sztrájkba léptek, amelyhez fokozatosan más városokban is csatlakoztak a taxisok.

Barcelonában a helyi közlekedési vállalat megerősítette a repülőtéri tömegközlekedést, Madridban pedig ugyanígy tett a Renfe vasúttársaság a repülőtér 4-es termináljáig közlekedő elővárosi vonatjárataival.

A katalán fővárosban a belvárosi Gran Vía sugárutat mintegy két kilométer hosszan több száz taxis foglalta el, sátrakat állítottak, és kijelentették: a politikusok döntésén múlik, hogy meddig maradnak.

Követelik, hogy a spanyol fejlesztési minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, ugyanis a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, az ágazati követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes.

Az El País című napilap a szaktárcára hivatkozva azt írta: jelenleg több mint 64 ezer taxi-, és mintegy hétezer VTC-engedély van érvényben.

A fejlesztési minisztérium hétfőn egyeztet a taxis érdekképviseletekkel, kedden pedig a VTC-szektor képviselőivel. Utóbbi érdekképviselete, az Unauto közleményt adott ki, amelyben panaszt emelt az autóik elleni "erőszakhullámra" a taxisok részéről.

Fotó: StockSnap