BUX
39138

Taxisblokáddal válaszolhatnak a durva benzinárra a szomszédban

Kiverte a biztosítékot a fuvarozók és a taxisok körében a magas üzemanyagár Romániában, a sofőrök a kormányt és az olajcégeket hibáztatják a szerintük túl drága benzin miatt.

Túrós-Bense Levente, 2011. január 14. péntek, 14:03

Országszerte bojkottálják az üzemanyag-töltőállomásokat a taxistársaságok Romániában, a tegnap kezdődött tiltakozóakcióban. A gépkocsivezetők amellett, hogy nem tankoltak, utasokat sem szállítottak. Az akció ma is folytatódott - a bukaresti Új magyar szó úgy tudja, a kolozsvári taxisok arra készülnek, hogy néhány benzinkutat teljeses körbezárnak, lehetetlenné téve a tankolást.  Tiltakozó akciókra készülnek a fuvarozók is, az egyre növekvő adóterhek és az üzemanyag drágulása szerintük jelentősen csökkentik a versenykepésségüket. A kamionosok azt tervezik, hogy tiltakozásként ezentúl külföldön tankolnak, megfosztva ezzel az államkasszát adóbevételei egy részétől.  Ion Lixandru a romániai fuvarozók érdekképviseletének (UNTRR) alelnöke szerint, 2009-ben hét milliárd liter üzemanyag fogyott, ami után nlgy milliárd eurót kaszált az állam.

Romániában január harmadikán a benzin és a gázolaj nettó ára - jövedéki adó nélkül - az uniós átlag közelében volt. Egy liter 95-ös üzemanyag 0,58 euróba került, a gázolaj litere 0,63 euró volt. (Az uniós átlag a benzin esetében 0,59 euró, gázolaj litere átlagosan 0,64 euró.) Miután január elsejétől nőt a jövedéki adó Romániában, a kutaknál a benzin ára megközelítette a 6 lejt, azaz az 1,4 eurót.

Ez azt jelenti, hogy Romániában az adó mértéke jóval magasabb, mint a környező országokban ami a bukaresti vezetés telhetetlenségét tükrözi - vélik a felháborodott sofőrök.

Emellett a kormány az olajtársaságoknak azt is elnézi, hogy extraprofitot termeljenek- az UNTRR ezért az üzemanyagárak felülvizsgálatát és az árképzés átláthatóságát követeli. 

A hatóságok vizsgálatot indítottak az olajtársaságoknál annak érdekében, hogy kiderüljön fennáll-e a piaci monopólium kialakulásának veszélye - nyilatkozta Emil Boc kormányfő. Hozzátette: az adóhatóságot (ANAF) arra kérte, hogy vizsgálják meg az üzemanyag-forgalmazók profitrátáját is. A kormány kész lépéseket tenni azok ellen, akik alaptalanul magas árakon forgalmaznak üzemanyagot. Elképzelhető, hogy ezekre a vállaltokra különadót kell kivetni - fogalmazott Boc.