BUX
39610

Tejtermelők fenyegetik a Kremlt

Teljesíthetetlen feltételeket szabott a moszkvai mezőgazdasági minisztérium a tejfeldolgozó vállalatoknak, akik emiatt megszüntethetik a szállítást az üzleteknek.

Barabás T. János, 2016. március 10. csütörtök, 12:57

Tej- és tejtermékek nélkül maradhatnak Oroszország-szerte az üzletek - a feldolgozó vállalatok azzal fenyegették meg a kormányt, hogy megszüntetik a szállításokat, amennyiben nem vonják vissza a mezőgazdasági minisztérium legújabb utasítását. Ez minden egyes tej- és tejtermék szállítmányhoz új állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazolásokat követel - írta a Kommerszant.

Egyetlen tejfeldolgozó vállalat sem képes szóvivőjük szerint teljesíteni az új feltételeket, ami lényegében azt jelenti, hogy márciusban abba kell hagyják a gyártást és a termékek kiszállítását az üzletekbe.

Az utasítás ugyan februári dátumú, mégis meglepetésként érte a vállalatokat, mert véletlenül fedezték fel a kormánydokumentumok adatbázisában. A tejtermelők országos szövetsége felszólították az illetékes kormánytisztviselőket az utasítás visszavonására és figyelmeztettek arra, hogy ha annak - egyéb előírásoknak ellentmondó - előírásait sikerülne teljesíteni, az 10 százalék drágulást fog jelenteni.

A minisztérium fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy egy tavalyi átfogó vizsgálat szerint a tejtermékek 11 százaléka hamisított Oroszországban, de egyes, például a legjobb minőségű sajtoknál ez az arány az 50 százalékot is elérheti.