Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Albigna gát felső peremére építik az első nagy, ipari méretű alpesi fotovoltaikus rendszert, mely a terveknek megfelelően, várhatóan 2020 szeptemberében kezdi meg az áramtermelést. A Zürichi áramszolgáltató által bejelentett, függőleges telepítésű munkálatok lényege, hogy a gát falára összesen 1200 napelempanel kerül, és így a 671 méteres betonkoszorúra telepítve az erőmű plusz 410 kW áramtermelő kapacitásra lesz képes.

Ez az első ilyen magasságba telepített fotoelektromos rendszer Svájcban. A rendszer egyik különlegessége, hogy a modulokat a gát dél felé néző vízoldalán rögzítik, és azok gyakorlatilag álló helyzetben kerülnek be egy olyan alumínium tartószerkezetbe, amiben - szükség esetén - gyakorlatilag egyetlen mozdulattal cserélhető. Az áramszolgáltató egyébkét azzal számol, hogy a magas hegyekben intenzívebb napsugárzás, illetve a fényt visszaverő hótakaró miatt a rendszer jobban termel majd, mint a hagyományos háztetőkre szerelt "rokonaik", és évente 500 MWh áramot fognak tudni plusz villamos energia mennyiségként a rendszerbe táplálni. Ez azt jelentheti, hogy 210 svájci háztartás totálisan tisza energiára állhat át.

Az egész beruházás onnan indult, hogy a cég két éve, 2018 májusában néhány napelem panelt szerelt fel hasonló magasságban, és ők is meglepődve tapasztalták a termelési paramétereket, amiket a nagyobb besugárzás, nagyobb arányú napfény-visszatükröződés és a jobb hőmérsékletszabályozási környezet (értsd: hidegebb levegő = jobb hűtés) idézett elő. Ma már azt is tudni lehet, hogy a most befejezéséhez közeledő beruházás, ha bekapcsolják, várhatóan telente termeli majd meg az éves árammennyiségének mintegy felét.

Az Albigna gát példája máris ragadós, mivel a Muttsee gáton egy másik svájci energiacég, az Axpo máris hasonló projekten dolgozik. Jövő nyárra 2 MW-os rendszert álmodtak meg - a napelem paneleket 2500 méter hosszan a gát falára telepítve.