Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezzel a csoport eleget tesz minden fennmaradó, a közelmúlt pénzügyi válsága során és azt követően előírt pénzügyi kötelezettségének, lezárva történetének ezt a fejezetét.

A visszafizetés, amelyet a KBC szilárd tőkehelyzete tesz lehetővé, megkapta mind a Belga Nemzeti Bank (NBB), mind pedig az Európai Központi Bank (ECB) jóváhagyását. A visszafizetést követően a KBC 3,4 százalékos stabil tőkepufferrel rendelkezik majd (pro forma fokozatos bevezetési - phased-in - alapon számolva, a 2015. szeptember 30-i adatok alapján), a szabályozó hatóságok által előírt 10,25 százalékos minimális küszöbérték felett.

Az ECB november végén tájékoztatta a KBC-t új minimum tőkekövetelményeiről, ami legalább 9,75 százalékos elsődleges alapvető tőkemutatót (CET1) jelent a dán kompromisszum szerint fokozatos bevezetési (phased-in) alapon számolva. Október végén az NBB bejelentette a belga rendszerszintű bankokra vonatkozó új tőkepuffereit, ami a KBC számára további 0,5 százalékos CET1 tőkepuffert jelent (a dán kompromisszum szerint fokozatos bevezetési (phased-in) alapon számolva) a 2016-os évre. Ez a szám egy hároméves időszak során lineárisan emelkedik majd, és 2018-ban eléri az 1,5 százalékot.

A KBC jelentősen felülmúlja az ECB (9,75 százalék) és az NBB (0,5 százalék 2016-ban) új követelményeit, amelyek 2016-ra összesen 10,25 százalékot írnak elő.

Év végére összes fennálló adósságunk rendezésével teljes mértékben teljesítjük a flamand regionális kormány felé 2009-ben vállalt kötelezettségünket. A fennmaradó 2 milliárd eurós állami segítséget teljes egészében visszafizetjük a flamand regionális kormánynak, emellett fizetünk 1 milliárd euró büntetőkamatot, mindezt jóval a 2020-as hivatalos határidő előtt. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy ismét köszönetet mondjak a flamand és a szövetségi kormánynak az utóbbi évtizedek legsúlyosabb pénzügyi válsága során, egy kritikus időszakban nyújtott támogatásukért - mondta Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója. Szavai szerint a visszafizetést az elmúlt években felépített stabil tőkebázis teszi lehetővé.