A folyamat legfőbb hajtóereje az lehet, hogy a cégek rendkívül jó készpénztermelő képességgel rendelkeznek, miközben a vállalati kötvényektől elvárt hozamok rég nem látott mélységbe estek - azaz a felvásárlások finanszírozása a hitelpiacok felengedésével komolyabb gond nélkül megoldható.

A Bloomberg adatai szerint az S&P-500 cégei éves szinten több mint 1500 milliárd dollárnyi szabad cash-flow-t termelnek, márpedig ennyit még sohasem hoztak össze az adatgyűjtés 1949-es kezdete óta.

Az egy részvényre jutó szabad pénzáram és a vállalati kötvényhozamok hányadosa is közel két évtizedes csúcsot döntött meg, márpedig a legutóbbi rekorddöntés 2005-ben minden idők legnagyobb M&A hullámát indította el. (2006-ra 32 százalékkal, 1700 milliárd dollárra ugrott az ilyen tranzakciók összértéke, 2007-ben pedig már a 2 ezer milliárdot közelítette az összeg. Összehasonlításként: az idén eddig 492 milliárd dollárnyi M&A ügyletet jelentettek be).

Ráadásul a piaci hangulat is kedvez a felvásárlások beindulásának, a befektetők szerint ugyanis a túlélés után ismét előtérbe kerül a növekedés, ezért az M&A ügyletek várhatóan kedvező fogadtatásra találnak majd.

A felvásárlások beindulása kedvező hatással lehet a tőkepiacokra is - mint láttuk azt az elmúlt hetekben bejelentett ügyletek (Cadbury, Marvel, Dell) esetében is -, hisz a szakértők szerint a befektetők a potenciális felvásárlási célpontok részvényeinek árába egyfajta prémiumot is beépítenek majd.