Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta, hogy az SNCF francia állami vasúttársaság összeolvadjon a szuperexpresszeket üzemeltető Eurostar vállalattal - derül ki a bizottság honlapján közzétett sajtóközleményből. Az EB azonban feltételeket is szabott. Az SNCF-nek biztosítania kell, hogy más üzemeltető társaságok is beléphessenek a London-Párizs és a London-Brüsszel útvonalakra, ahol jelenleg a Eurostar az egyedüli szolgáltató. Az EB szerint így az utasoknak lehetőségük lesz szabadon választani a szolgáltatások között.

A bizottság korábban kifogásolta, hogy az eredeti megállapodás nem biztosította az esetleges új belépőknek a tisztességes és egyenlő feltételek melletti hozzáférést a franciaországi és belgiumi állomásokhoz, valamint az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Belgiumban működő szervizközpontokhoz.

A brit kormány márciusban jelentette be, hogy eladja 40 százalékos részesedését az Eurostarban, amelyet az erre a tranzakcióra alakult brit-kanadai pénzügyi befektetési konzorcium vett meg 757,1 millió fontért (csaknem 320 milliárd forintért). A tranzakció lezárása után a kanadai befektetési csoport 30 százalékot, a brit alap 10 százalékot birtokol a Eurostarban. A másik két főrészvényes a francia és a belga állami vasúttársaság, az SNCF és az SNCB, amelyeknek 55, illetve 5 százalékos Eurostar-részesedésük van. A mostani megállapodással az SNCF lesz az Eurostar egyedüli irányítója.

A Eurostar London, Párizs és Brüsszel, illetve több köztes francia és belga célállomás között közlekedteti 300 kilométeres óránkénti sebességgel haladó szuperexpresszeit.