Újabb országokból vonulna ki a Tesco, miután a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat bejelentette: ajánlatot kapott megmaradt ázsiai érdekeltségeire. A cég malajziai és thaiföldi üzletágát jelenleg 9 milliárd dollárra becsülik - írja a Reuters. A vállalt ennél többet egyelőre nem kívánt elárulni.

Nyáron a vállalat még úgy nyilatkozott, hogy jók a pozíciói Ázsiában, különösen Thaiföldön, ahol jelenleg 750 üzlete van. Ennek némileg ellentmond, hogy a Tesco az elmúlt évek során folyamatosan hátrahagyta több külpiacát, eladta leányvállalatait Dél-Koreában, Törökországban, és kilépett Kínából, Japánból, és az Egyesült Államokból is.

A 100 éves cég jelenleg épp igyekszik talpra állni, miután több sikertelen nemzetközi terjeszkedési kísérletét nem rég egy komoly adathamisítási botránnyal fejelte meg. Ez 2 milliárd fontos árfolyamvesztést hozott egyetlen nap alatt és több bukást eredményezett a cég vezetésében.

A legújabb bejelentést pozitívan fogadták a társaság részvényesei, egyből megugrott az árfolyam.

Mivel a konszolidációt elsősorban hazai piacára koncentrálja a cég, ha végbemegy a thai és a maláj üzletág eladása, az ismét felélénkíti azokat a spekulációkat, hogy az összességében veszteséges kelet-európai piacaiktól is megválnának.

Lengyelországban már bejelntették a kivonulást, és szakszervezeti pletykák szintjén már többször felmerült, hogy a magyar piacot is hátrahagynák. Ezeket az információkat eddig rendre cáfolta a Tesco. Épp az ázsiai kivonulás hírének napján közölt interjút a Pénzcentrum Matt Simister, a Tesco közép-európai vezérigazgatójával, aki szerint hosszú távon szeretnének jelen lenni Magyarországon, és soha nem mondták, hogy a vállalat eladására készülnének.