Drasztikus döntést hozott a Tesco a régióban

A Tesco rövidítette a nyitvatartási idejét a Cseh Köztársaságban. Sok áruházat, amelyek jelenleg éjfélig tartanak nyitva, este 10 órakor be fognak zárni - írja a novekedes.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 24. péntek, 13:10
Fotó: Shutterstock

A Cseh Köztársaság nagy szupermarketjei súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A Novinky.cz honlap szerint a kialakult helyzet arra kényszerítette a brit szupermarket-láncot, hogy csökkentse a boltok nyitvatartási idejét. A Tesco közlése szerint este 10 óra után egyébként sincs már sok vevőjük - idézi a portál.

Az egyik olyan szupermarket, amelyet nem érintett a dolgozók elvándorlása, a német kiskereskedelmi lánc Lidl, amely állítólag a legtöbbet fizető hálózat az országban. Márciusban a Lidl alkalmazottai átlagos havi fizetését 28 ezer cseh koronára emelte. Prágai üzleteiben a kezdő fizetés több, mint 29 ezer korona (mintegy 365 ezer forint). A lánc szerint ez az oka annak, hogy nekik alig jelent gondot a munkaerő-hiány.

A Tesco decemberben jelentett be egy 17 százalékos béremelést, de alkalmazottainak fizetéséről nem volt hajlandó tájékoztatást adni. A Lidl az egyetlen üzletlánc az országban, amely nyilvánosságra hozta az általa fizetett béreket.

HOZZÁSZÓLÁSOK