Ijesztő pazarlás a Tesco pékáru-egységeiben - beavatkozik a lánc

A brit piacon a megmaradt tescós pékáruk egy része ezentúl nem a kukába megy, hanem kenyérpudinghoz használja fel azokat boltlánc.
Csernátony Csaba, 2019. július 13. szombat, 13:17
Fotó: Napi.hu

Ijesztően sok kenyér és pékáru halmozódik fel a brit Tescókban, ezért az áruházlánc lépett.

Az új program keretében a feleslegessé vált kenyérfélékből, köztük bagettekből crostinit (pirítós) és kenyérpudingot készítenek a boltokban. Utóbbit úgy, hogy a bagetteket morzsává darálják, hozzáadnak fűszereket és vizet. A briteknél hagyományos édességnek számít a kenyérpuding, amely kvázi a Magyarországon ismert gubához (mákos, lekváros) hasonlítható. Gordon Gafa, a brit Tesco pékárukért felelős vezetője szerint a megmaradt, kissé kiszáradt pékáruk jó alapanyagok a crostinikhez és kenyérpudingokhoz. A boltlánc szerinte egyébként is ösztönzi arra a vásárlókat, hogy ne pazaroljanak.

A tescós termékek közül a pékáruknál keletkezik a legjelentősebb felesleg, ha beválik a program, akkor az eddiginél 40 százalékkal kevesebb megy pocsékba. Ezzel összhangban van egy másik kiábrándító adat: Nagy-Britanniában 2015-ben az élelmiszer-hulladékok harmadát a kenyérfélék adták, napi egymillió vekni kenyér  megy a szemétbe. David Moon, a WARP (Waste and Resources Action Programme) hulladékkezelő program illetékese éppen ezért üdvözölte a tescós kezdeményezést.

Több ezer tonna felesleg a magyar piacon is

Nem csak a brit, hanem a magyar Tesco is igyekszik visszafogni az élelmiszer-pazarlást és nem csak a kenyereknél. A magyar leánycég májusban közzétett jelentése szerint az elmúlt két évben 43 százalékkal csökkentette teljes élelmiszer-hulladékát, az emberi fogyasztásra alkalmas hulladéknak minősített élelmiszer-mennyiséget kétharmadával mérsékelte.

A 2018/19-es pénzügyi évében 884 970 tonna élelmiszert forgalmazott Magyarországon az áruházlánc, ennek közel 2 százalékát (1,86 százalék) nem adta el. Az így megmarad 16 439 tonna élelmiszer-feleslegből 7821 tonna ment jótékony célra hasznosított a Tesco. A megelőző évhez képest egyébként a keletkező teljes hulladék mennyisége 12 százalékkal, 8619 tonnára csökkent.

Pártos Zsolt, a Tesco Magyarország ügyvezető igazgatója az élelmiszer-feleslegről készült jelentést így kommentálta: "Az élelmiszer-pazarlás csökkentése globális kihívás: kilencből egy ember éhezik, miközben a világ élelmiszer-készletének egyharmadát elpazaroljuk. Ez hatalmas környezetterheléssel jár, és szükségtelenül növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. Éppen ezért olyan fontos élelmiszer-hulladék adataink nyilvános publikálása, és hogy 2030-ra felére tudjuk csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.07.13 21:41

@Papuska54: Az áruház műszaki részlegére nem lehet hülyét tenni eladónak. Aki meg nem hülye, az nem megy műszaki eladónak kb minimálbérért. Tehát nagyvárosok környékén, ahol az okos műszaki embereknek van esélye jól fizető állásokra is, azokban az áruházakban a műszaki részleg meg fog szűnni.
Vidéken hiába vagy akármilyen okos, nincsenek a közelben jól fizető állások, ott meg fognak maradni a műszaki osztályok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.07.13 21:33

@znojmo: Zárás előtt fél órával teljesen kiürítik az összes pékáru rekeszt. Talán az áruház igazgatója siet haza etetni a disznóit a "maradékkal". Aki meg 21:40-kor a délutános műszakból hazafelé beugrana egy kis ennivalóért, az menjen a fenébe. Régen lehetett éjszaka nyugodtan bevásárolni, ezt elvették tőlünk. Most éppen az este 10 órás zárásból faragnak lefelé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.07.13 16:41

Minden bolt más, de éppen tegnap este akartam friss süteményt venni minden korár üres volt. Engem az érdekel legyen, a pazarlásról meditálók elmehetnek oda ahol az anyjuk várja őket.
sok balfasz van még a világon.
Minden ki van forgatva!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.07.13 14:25

A TESCO-ban a pazarlás sok féle módon mindennapos. Lehetne a lejárat közeli élelmiszert időben kiárusítani, de például a Szombathelyi TESCO-ban közel egy éve egy kb 500m2-es hely üres. Le van zárva és csak egy tábla van felette "Műszaki áru" de nincs ott semmi. Mennyibe kerülhet az üres rész fenntartási költsége, mennyi eshet ki a bevételből? Pazarlóak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html