Két országból is kivonul a Tesco

A Tesco lezárja délkelet-ázsiai üzletágának eladását. A vevő a thai CP Retail Development Company, amely 8 milliárd fontért (mintegy 3152 milliárd forint) vásárolja fel a kiskereskedelmi lánc thaiföldi és malajziai leányait.
K. Kiss Gergely, 2020. december 10. csütörtök, 11:31
Fotó: Reuters

Miután a Tesco 2020 elején mintegy 275 millió fontért eladta kínai érdekeltségeit, most két újabb ázsiai országban fejezi be működését. A thai és a maláj üzletág felszámolása hivatalosan december 18-ig befejeződik - értesült a Retail Gazette. Thaiföldön 2 ezer, Malajziában pedig 74 üzlettel rendelkezett a Tesco.

A brit vállalat a kínai operáció mellett több külföldi leányát számolta fel 2014-től kezdve, vagyis azóta, hogy Dave Lewis került a társaság élére és széleskörű racionalizálásba fogott.

Lewis egyebek közt még 2015-ben 4 milliárd fontért eladta a Tesco dél-koreai Homeplus üzletágát, majd idén júniusban bejelentette, hogy kivonulnak Lengyelországból, és eladják mintegy 300 üzletüket. A csoport lengyel divíziója egyébként a 2019/2020-as pénzügyi évben 24 millió font veszteséget ért el.

A brit központú cégnél hangsúlyozták, hogy üzleteiket továbbra is működtetni fogják Közép-Európában és kitartanak a magyar, a cseh és a szlovák leányvállalatok mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK