Jönnének a Tesla robotaxik és mindent letarolnak

A Tesla alapítója, Elon Musk szerint már jövőre megjelenhetnek az Egyesült Államokban cégének önvezető autói, amelyek emberi sofőr nélkül közlekedhetnek és teljesen átalakítják majd közlekedést. A szakértők elég szkeptikusak, vannak akik szerint Musk csak a Tesla gyenge teljesítményéről tereli el a figyelmet.
Lovas-Romváry András, 2019. április 24. szerda, 18:36
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Ismét erős kijelentéssel állt elő Elon Musk, a Tesla alapítója a befektetők elé. Bejelentette, hogy az elektromos autókat gyártó cég robotaxijai, azaz az emberi sofőr nélkül közlekedő autói, már néhány amerikai piacon elérhetőek lesznek jövőre.

Valószínűleg mostantól számított két éven belül már kormánykerék és pedálok nélküli autókat is gyártunk - mondta Musk a Reuters tudósítása szerint, miközben maga is elismerte, néha olyan ígéreteket tesz, amelyeket később nem tud betartani. A mostani bejelentés alapja az az új mikrochip, amelyet a Samasung Electronics fejlesztett ki a Tesla számára, s amely Musk reményei szerint olyan előnyt ad majd cégének a versenytársakkal szemben az önvezető autók technológiája terén, amelynek révén a Tesla teljes finanszírozási struktúráját érdemes lehet újragondolni.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a napokban lát napvilágot a Tesla negyedéves gyorsjelentése. Ez a várakozások szerint ismét veszteséges lehetett a tervezettnél kevesebb Model 3 kiszállítása miatt - ez a típus az, amellyel a vállalatnak elvileg bizonyítania kéne, hogy képes megfelelni a tömeggyártás jelentette kihívásoknak.

Musk a chipet bemutató videokonferencián hosszasan dicsérte a Model 3-ban rejlő lehetőségeket. Úgy véli, a fogyasztóknak szánt üzenetük lényege, hogy a jövőben pénzügyileg értelmetlen lesz majd más autó mellett dönteni, mivel a Model 3 lesz az egyetlen önvezető hardverek teljes skálájával ellátott autó a piacon.

Ugyanakkor a szakértők szerint az, hogy a Model 3-at teljesen önvezető autóként emlegeti a Tesla félrevezető lehet, azok ugyanis az iparági standardok szerint nem felelnek meg a 4-es szintű önvezetési képességgel kapcsolatos elvárásoknak. Ez a szabályozott területeken való teljes önvezetés képességét jelenti, emberi beavatkozás nélkül. Musk szerint viszont amint a hardware fejlesztések készen lesznek és a szoftvereket is továbbfejlesztik, az autó képes lesz a teljes önvezetésre.

Nem eszik olyan forrón a kását

Egy év múlva több, mint egymillió olyan autónk lesz, amelyek teljesen önvezetők, a megfelelő szoftverrel és minden ehhez szükségessel felszereléssel - mondta Musk. Ugyanakkor a megkérdezett szakértők már nem ennyire optimisták. A Tesla már 2016 óta dolgozik a teljes önvezetést lehetővé tevő chipen, a technológia elkészültét először 2018-ra ígérte.

Ráadásul nem csak a technológia kifejlesztése lehet nehézkes, de annak gyakorlati alkalmazása is, tekintve az azzal kapcsolatos törvénykezési és szabályozási nehézségeket. Nem csak a Tesla, hanem az Alphabet (a Google leányvállalata) Waymo nevű cége és az Uber Technologies is dolgozik a teljes önvezetés technológiáján. Az összefoglaló szerint szakértők úgy tippelik, hogy évek kellenek még ahhoz, hogy a technológia valóban a mindennapi közlekedésben is tömegesen felhasználható legyen.

A befektetők mindenesetre meglehetősen óvatosan fogadták a Tesla prezentációját, a cég részvényeinek árfolyama minimálisa emelkedett a zárás utáni kereskedésben. Daniel Ives, a Wedbush nevű befektetési bank elemzője szerint ugyan a Tesla tervei meglehetősen impresszívek, azonban a Waymo mérföldekkel előttük jár az önvezető technológia tekintetében. Ennél fontosabbak szerinte a Model 3 iránti kereslettel és a Tesla pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmak.

A versenytársak tévúton járnak

Musk szerint a versenytársaik, akik az önvezető technológiában a Lidar technikát használják, tévúton járnak (a Lidar a lézeralapú szenzoros technikát jelenti). A Tesla egyszerűbb kamerákat és radart használ. Musk a Lidar technológiáét feleslegesnek és drágának tartja.

Nem mindenki ért vele egyet. A Reuters szerint az elmúlt három évben összesen egymilliárd dollárnyi privát tőkebefektetés érkezett olyan újonnan induló cégekbe, amelyek a Lidar technológia fejlesztésével és felhasználásával foglalkoznak, csak tavaly 420 millió dollárt tett ki ez az összeg.

Musk a most bemutatott chipet dicsérve rámutatott, az teljes egészében az önvezető technológiára lett kifejlesztve, míg a versenytársak által használtakat más célokra is felhasználják. Az új Tesla-chip hétszer több forma felismerésére képes egységnyi idő alatt, mint a többiek által használt Nvidia chipek. Az Nvidia erre azt válaszolta, hogy az összehasonlítás nem volt pontos.

Ugyanakkor az amerikai Consumer Reports magazin szerint óvatosan kell kezelni a Tesla-bejelentéseket. Azok ugyanis eléggé jól hangzanak, de sokszor túlzóak és a megvalósításukban gyakran nem jeleskedik a társaság. A Tesla kijelentései az automatizálási rendszereivel és a biztonsággal kapcsolatban nincsenek számokkal alátámasztva, épp ezért a mostanihoz hasonló bemutatók sokkal inkább szólnak a befektetőknek, mint a fogyasztók biztonságáról - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.25 09:31

Robotaxik, fantasztikus... egyelőre golfautót se tudnak nyereségesen gyártani (már vagy 15 éve), még szerencse hogy az ötletekből legalább nem fogynak ki, mint az egyszeri rabbi, ugye...

Ha ha ha

https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/hatalmasat-bukott-a-tesla-de-hamarosan-megint-nyereseges-lehet.321989.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.04.25 09:03

Tulajdonképpen mire "találták ki" az embert és mire az állatokat?? Ideje valami békés, nyugodt helyre költözni, a Földön lassan-lassan anarchia lesz a "haladás" szellemében ( na meg a GDP emelkedés ). Tele van a tököm Orbánnal és hasonszőrű barmaival. Muskról nem is beszélek, ez a majom full idiot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2019.04.25 01:24

Dehogy jönnek. Szeret nagyokat mondani, mert az jó az üzletnek.

Mert önmagát vezető autó szerintem pedig nem lesz, egyhamar legalábbis. Mégpedig azért nem, mert ez egy olyan bonyolult probléma, amire a számítógépek nem képesek. Távolról sem csak arról van szó ugyanis, hogy GPS-szel odataláljon valahova, vagy beparkoljon egy helyre: ezek viszonylag egyszerű dolgok. Gondoljatok viszont bele: az utakon millió egy dolog történhet, ott van a többi autó, a gyalogosok, a biciklisek, a kátyúk, az eltakart közlekedési táblák, az állatok, lehet ilyen idő, meg olyan, stb, stb... Ráadásul egy ilyen autónak atombiztosan kellene üzemelnie, mert életek múlnak minden hibán... (Illetve mert a sz*rt is kiperelik a gyártókból, ha az autója bajt csinál.)

A helyzet egyébként ahhoz hasonló, amikor a számítógéppel megcsinálták a helyesírás ellenőrzést, viszont odáig nem igazán tudnak eljutni, hogy a gép normálisan tudjon fordítani, esetleg stilisztikai problémákban tudjon segíteni. Miért? Azért mert ahhoz érteni is kell a szöveget. Ez tehát két meglehetősen különböző dolog: vannak egyszerű problémák, amelyekkel elbír a gép, meg a bonyolultak, melyekkel nem.

Illetve az is fontos, hogy a gépeknek nincs ún. mögöttes tudása, az embernek viszont van. Egy ember tudja, nagyjából mindenről, ami vezetés közben felbukkanhat, hogy micsoda, és kb. hogy fog viselkedni, akkor is, ha az szokatlan, például egy elefánt. (Merthogy szokatlan dolgok is történnek az utakon.) Egy gép csak azt, amit beleprogramoztak, mindent meg nem lehet beleprogramozni.

Olyasmit tudok elképzelni max, hogy mondjuk az autó végig tud menni magától az autópályán, az ugyanis egy viszonylag egyszerű és védett környezet. Plusz biztos kiesik még néhány hasznos, használható fejlesztés a kutatásból, de azt a célt, hogy az autó magától elvigyen egyik címről a másikra, nem fogják elérni. Hype ez, meglássátok.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

http://egyvilag.hu/temakep/029.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html