Tesztelik az európai biztosítókat

A hét elején az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elindította az európai biztosítási szektort vizsgáló negyedik stressztesztjét - közölte az MNB a honlapján. A vizsgálat egyik célja a biztosítók átláthatóságának a növelése.
Németh Géza, 2018. május 17. csütörtök, 13:17
Fotó: Shutterstock

Az idei már a negyedik ilyen stresszteszt, amely 42 európai biztosítási csoportot céloz meg. A rendszeres felmérés célja a biztosítók gyenge pontjainak a feltárása. A felmérés nem vizsga jellegű.

Minden egyes stresszteszt esetében az EIOPA a vizsgálat körét és a forgatókönyveket a piaci feltételek alakulásához, valamint azoknak a biztosítókat érintő negatív hatásaihoz igazítja. Az idei forgatókönyvek a piaci és biztosítási kockázatok, köztük a természeti katasztrófák, köré szerveződnek - írta az MNB.

A negyedik biztosítási stresszteszt célkitűzései között szerepel az európai biztosítási szektor sebezhetőségének értékelése, a figyelem felhívása a pénzügyi stabilitást érintő, a biztosítási szektor által európai szinten okozott potenciális veszélyekre, továbbá az átláthatóság növelése.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK