Végre hasznosítják Joszip Broz Tito legendás alakját. A volt Jugoszlávia hat állama - Szlovénia, Macedónia, Bosznia, Szerbia, Horvátország és Montenegró - vezető idegenforgalmi vállalatai megállapodtak, hogy Tito-emléktúrákat szerveznek közösen. "Egy olyan terméket kerestünk, amely egyedien kötődik a térségünkhöz, különösen mivel a háború óta a Balkán vesztett vonzerejéből" - mondta Sznazana Jovanovszka, a macedón idegenforgalmi szövetség vezetője. Mint kifejtette, céljuk egy eladható sztori megalkotása, aminek semmi köze a politikához. "Tito egy celeb, és ha jól promótáljuk, igazán érdekes túrát hozhatunk össze."

A tervek szerint 11-15 napos körutat szerveznének. Ennek keretében a vendégeket elviszik a horvátországi Kumrovecbe, a nagy diktátor szülőhelyére, belgrádi elnöki palotájába és Macedóniába, az Ohrid tónál levő villájába. A turisták megkóstolhatják Tito kedvenc ételeit, a korszakában divatos zenét hallgatva, és meglátogathatják a kedvenc helyeit a most már hat országban - írta a Balkan Insight.

Ranko Petrovics, az első Tito-témájú vendéglő alapítója szeretné ezt a programot kibővíteni. Jó volna cserkésztábort is létrehozni, ahol a tábortűz mellett a régi forradalmi dalokat énekelnék, és ifjúsági építő brigádot, ahol a résztvevők "a közös munkával osztozhatnának az egység, a barátság, az egymás segítése és a humanizmus szocialista eszméiben" - nyilatkozta a Nova Makedonija című lapnak.

Tito rendkívül ellentmondásos alak volt. A németek elleni partizánháború hőse, majd szocialista diktátor, aki azonban korában egyedüliként kitört a szovjet blokkból, alapítója volt az el nem kötelezett országok mozgalmának, és évtizedeken át összetartotta Jugoszláviát. Halála, 1980 után alig tíz évvel hazája polgárháborúba süllyedt és szétszakadt.