2018 januárjában egy török vállalat 41 millió dollár értékben importált aranyat Venezuelából, amire ötven éve nem volt példa a két ország között. Ennek ellenére akkor még senkinek sem tűnt fel a szokatlan kereskedelmi tranzakció - írta a Portfolio cikkében. A következő hónapban a kapcsolat folytatódott, a Sadres nevű vállalat újabb 100 millió dollárért vett aranyat.

Tavaly novemberben Donald Trump amerikai elnök rendeletben jelentette be, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik a venezuelai arannyal kereskednek. Addigra azonban a Sadres már 900 millió dollár értékben importált nemesfémet - írta a Bloomberg.

A kiskaput az amerikaiak novemberben bezárták, de a jelek szerint Törökország és Venezuela továbbra is üzletelnek. Erdogan török elnök például az év végén Caracasba utazott, ahol bemutatta Madurónak az egyik legnagyobb török aranyfinomító cég vezérét. Januárban pedig a venezuelai elnök egyik ismert szövetségese viszonozta a látogatást.

A dolog érdekessége, hogy Törökország nem először fekszik keresztbe az amerikai érdekeknek, közben viszont Trump szeretné élénkíteni a két ország kereskedelmi kapcsolatait, így eddig sok dolgot elnézett a törököknek.