Tíz év alatt újjá lehet építeni Irakot?

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a választások előtt álló iraki kormány optimista az ország gazdaságával kapcsolatban, terveik szerint öt-tíz éven belül "fel lehet újítani" az országot.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 12. szombat, 09:46
Fotó: MTI/EPA

A kormány 150 nagyberuházás tervét készítette el, amelyhez jelentős mennyiségű külföldi tőket is kapott. Ebből építenék meg a Bászra-Bagdad vasútvonalat és a moszuli repülőteret is. A kőolaj ára jelenleg kedvez a kormánynak, erre is alapozva jelentették ki, hogy öt-tíz éven belül újjáépülhet az ország - mondta Wágner Péter Közel-Kelet-szakértő az M1 szombat délelőtti műsorában. (Szíria megmutatta: ezért kell nagyon félni Észak-Koreától.)

A választásokkal kapcsolatban a szakértő azt mondta, a kisebbségben lévő szunnitáknak Szaddam Huszein óta nincs vezetőjük, a síita vezetők pedig keményen bántak velük, jogaikat korlátozták. A síitáknak viszont nincs vezetőjük, öt párt alkot egy koalíciót.

Wágner Péter szerint az amerikaiak által bevezetett megosztást (síita miniszterelnök, szunnita parlamenti elnök és kurd elnök) az irakiak is mesterségesnek tartják, és nem biztos, hogy fennmarad. Az biztos, hogy az ország miniszterelnöke síita lesz, mert az ország lakosságának hatvan százalékát ők teszik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK