Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éjszaka kezdődött sztrájk nagyjából 110 ezer utazót érinthet. A düsseldorfi repülőtéren 350 járatot töröltek a tervezett 570 közül, Köln és Bonn közös repülőterén 131 járat marad ki a tervezett 199-ből, Stuttgartban 142 járatot töröltek a tervezett 270-ből az ARD országos köztelevízió reggeli összeállítása szerint - írja az MTI.

A köln-bonni repülőtér a légi teherszállítás egyik fontos csomópontja, ott már éjfél előtt káosz alakult ki a rakományt a repülőgépekhez szállító teherautókat ellenőrző bejáratoknál.

A figyelmeztető sztrájkot a szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi) hirdette meg, amely egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak.

Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A bértárgyalás következő fordulóját január 23-án tartják, a Verdi addig további sztrájkokat szervezhet követelésének alátámasztására.