Több áramot fogyaszt a bitcoin, mint Magyarország

Magyarország elektromos áramfogyasztásánál több elektromos energiát emésztenek fel a bitcoin "bányászatot" végző és a kriptodeviza-rendszert üzemeltető számítógépek - derül ki a Digiconomist kimutatásából.
Domokos Erika, 2017. november 24. péntek, 14:49
Fotó: Reuters

A Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index szerint a kriptodevizák nyilvántartását és forgalmazását bonyolító számítógépek jelenleg évi 29,86 terawattóra elektromos energiát használnak fel, ami a világ energiafogyasztása 0,13 százalékának felel meg - írja az MTI.

A kriptodeviza-rendszer energiafogyasztása nagyjából Szlovákia vagy Marokkó elektromos áramfogyasztásának felel meg. Magyarország elektromos áramfogyasztása 21,55 terawattóra, Ausztria éves fogyasztása 69,75 terawattóra, Németországé pedig 533 terawattóra. A világon 159 olyan ország van, amelynél több energiát fogyaszt a kriptodeviza-rendszer. (Új történelmi csúcsra emelkedett a bitcoin árfolyama.)

Az amerikai háztartások átlagos energiafelhasználását alapul véve pedig 2,7 millió háztartás fogyasztásának felel meg a kriptodeviza-rendszer fenntartása.

HOZZÁSZÓLÁSOK