Több ezer ember tüntetett Romániában a palagáz kitermelése ellen

Mintegy 7 ezer ember tüntetett szerdán a Románia keleti részén fekvő Barladon a palagáz kitermelése ellen.
MTI-Eco, 2013. február 27. szerda, 20:36
Fotó: Napi.hu

A Vaslui megyei városban összegyűlt tüntetők az Agerpres hírügynökség szerint Victor Ponta román miniszterelnököt bírálták. Tiltakoztak az ellen, hogy Ponta megváltoztatta álláspontját a palagáz kitermelése ügyében. Azt vetik a román kormányfő szemére, hogy amikor ellenzékben volt, ellenezte a palagáz kitermelését, viszont miután hatalomra került, már nem utasította el ezt a lehetőséget.

A tüntetők egyebek között "Le a Chevronnal!", "Ne tegyétek tönkre a jövőnket!", "Chevron, menj haza!" feliratokkal jelentek meg a demonstráción.

Az amerikai olajipari cég neve azért szerepelt a feliratokon, mert nemrég engedélyt kapott a Vaslui megyei önkormányzattól arra, hogy három lehetséges kitermelési telepen próbafúrásokat végezzen.

A zöldek szerint környezetszennyező a palagáz kitermelése. Február elején a nyugat-romániai Bihar megyei önkormányzat elnöke és több érintett település polgármestere is a palagáz-kitermelés ellen foglalt állást. Bihar megyében a kanadai East West Petroleum társaság 2010-ben nemzetközi versenytárgyaláson nyerte el a jogot a Nagyszalonta melletti Tulkán (Tulca) és a Székelyhíd melletti Terjén (Tria) tervezett palagáz-kitermeléshez. A két település mintegy 20 kilométerre van a román-magyar határtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

2gyerek, 2013.02.28 00:08

@na4: Azért annyira nem hülyék,hogy ne tudnák kié lesz a gáz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.02.27 23:02

Hülyék. Románia az olajipara nélkül a padlón lenne. Ahelyett, hogy örülnének, hogy van saját gázuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html