Több ezer embert küld el a Philips

Világítóeszközöket, illetve egészségügyi képalkotó berendezéseket gyártó ágazatai halvány teljesítménye miatt a várttól elmaradó negyedéves eredményekről számolt be a holland Royal Philips Electronics NV. Öt százalékkal csökkent a nettó üzemi profit.
Komócsin Sándor, 2013. április 22. hétfő, 17:15
Fotó: Napi.hu

Az EBITDA-eredmény 421 millió euró lett idén január−márciusban, öt százalékkal kisebb a Bloomberg elemzői konszenzusánál. Az árbevétel közel egy százalékkal, 5,26 milliárd euróra zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, a prognózis 5,48 milliárd volt. Frans van Houten vezérigazgató a bizonytalan üzleti környezetet hibáztatja a viszonylag gyenge eredményekért: a világítótestek értékesítését az építőipar gyenge kereslete magyarázza, az egészségügyi berendezésekből pedig azért fogy kevesebb, mert az USA kormányzati kiadáscsökkentései miatt visszaestek az ottani kórházak vásárlásai. (Ez a két ágazat adja a Philips forgalmának 80 százalékát.)

A cég vezetősége válaszul a gyenge piaci helyzetre egymilliárd eurós további költségcsökkentést határozott el, ezt 2014 és 2016 között akarják összehozni. Az újabb program megfejeli a 2014-ig tervezett 1,1 milliárd eurós lefaragást, amelynek részeként elbocsátanak 6700 főt és megszüntetnek számos menedzsmentpozíciót, hogy felgyorsítsák a döntéshozatalt. A vállalatot két éve irányító Van Houten vezetésével megszabadultak a Philips televízió- és hifigyártásától, és az említett két ágazat mellett a háztartási-testápolási gépek előállítására koncentrálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK