A lengyel posta országszerte legalább 1500 vidéki hivatalát bezárja, és akár 15 ezer alkalmazottját bocsáthatja el a 90 ezerből az új postatörvény értelmében - jelentette a legnépszerűbb varsói gazdasági hírportál, a Money.pl. Ezt a szigorú takarékossági lépést az új szabályozás azzal teszi lehetővé, hogy feloldja a korábbi törvény néhány alapvető előírását, bár az évente közel 2 milliárd eurót érő piac jelentős részén a fél éve hatályban levő liberalizáció ellenére fenntartja az állami posta monopóliumát.

Mint a vezető lengyel gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna beszámolt róla, a régi törvény országosan 8240 hivatal fenntartására kötelezte a postát, az új a számukat 6759-re maximálja - a szakértők szerint valószínűleg legalább 2000 fiókot fognak bezárni, főleg vidéken, amivel a postások hatoda veszíti el az állását. Összehasonlításként - a többi postai szolgáltatást végző 153 cég összesen 31 ezer alkalmazottal dolgozik. Zbigniew Baranowski, a posta szóvivője az újságírók kérdésére válaszolva méltatta az új törvény által biztosított rugalmasságot, ami lehetővé teszi, hogy ahol igény van rá - a nagyvárosokban - növeljék a postahivatalok számát. A Gazeta Stoleczna értesülései szerint Varsóban a posta még idén legalább 20 új fiókot nyit a főváros legforgalmasabb pontjain, például a plázákban. Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a postai szolgáltatások nélkül maradó falvakban és kisvárosokban ki és hogyan fogja pótolni ezek hiányát.

A posta már az év elején közölte, hogy elbocsátások lesznek, de akkor még csak 5000 emberről volt szó, és a hosszú távú terv velük együtt "csupán" 12 ezer fős leépítést helyezett kilátásba, több év alatt. A szerkezetátalakítás célja a vállalat gazdaságosságának javítása.