Több orosz gáz mehet Németországba

Már a jövő hónapban megkezdi a Gazpromtól származó földgázszállítások növelését az Opal Gastransport német gázvezeték-üzemeltető vállalat azt követően, hogy pénteken egy német bíróság elutasította az orosz gázszállítások korlátozására benyújtott keresetet.
Szepesi Anita, 2017. július 28. péntek, 17:02
Fotó: Reuters

Az évi 36 milliárd köbméter kapacitású Opal gázvezeték az Észak-Németországba érkező földgázt szállítja Németország déli területeire és a Cseh Köztársaságba - írta az MTI.

Az orosz gázszállítások korlátozására a lengyel PGNiG és a PGNiG Supply & Trading vállalat nyújtott be keresetet egy düsseldorfi bíróságon. "A felperesek nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a Gazpromnak biztosított szállítási kapacitás növelése helyrehozhatatlan piaci hátrány jelentene számukra" - indokolta a bíróság az elutasító döntést.

A lengyel vállalatok kezdeményezésére tavaly decemberben az Európai Unió Bírósága (EUB) 50 százalékban korlátozta a Gazprom számára az Opal gázvezeték kapacitásának a használatát. A múlt héten az EUB visszavonta a döntést.

Az Oroszországból Észak-Németországba a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat földgázvezeték-pár második vezetékpárja, az Északi Áramlat 2 megépítésével egy időben a német Wintershall olajipari vállalat egy második gázvezetéket is le kíván fektetni az Opal mellé Eugal néven. Lengyelország az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését is ellenzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.07.30 22:22

@jicaksharen: Ez már csak így működik: amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jicaksharen, 2017.07.30 15:08

Nocsak, nocsak! Csak a magyarok komáznak az oroszokkal? Bezzeg a Nabukkót, vagy a Déli-Áramlatot megakadályozták a Németek! Féltettek bennünket az orosz függőségtől!? Ja akkor nem tudnák ellenőrizni a Magyarok és a balkáni országok gázellátását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html