BUX
37689

Több pénzt fektethetnek részvénybe a lengyel nyugdíjalapok

Újabb részletek láttak napvilágot a készülő lengyel nyugdíjrendszerről. A miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a magánnyugdíjalapok a jövőben a korábbinál több pénzt helyezhetnek el részvényekben, ugyanakkor csökken a munkavállalók alapokba történő, kötelező befizetésének mértéke.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 17:45

Michal Boni tájékoztatása szerint az alapok folyamatosan növelhetik portfoliójukban a részvények arányát, ami 2020-ban 62 százalékig emelkedhet a jelenlegi 40 százalék körüli szintről.

A 90 százalékot - amiről korábban néhány kormányhivatalnok beszélt - várhatóan csak 2034-ben éri el a részvénybefektetések aránya.

Változás a rendszerben, hogy a munkavállalóknak a jelenlegi 7,3 százalék helyett havonta fizetésük 2,3 százalékát kell befizetniük valamelyik magánnyugdíjalapba.

Ezzel több pénz marad az állami nyugdíjalapban, segítve a kormányt, a hovatovább a GDP 55 százalékát elérő államadósság csökkenésére irányuló törekvéseiben.

A lengyel államháztartási törvény értelmében megszorító intézkedéseket kell hozni akkor, ha az adósság meghaladja a GDP 55 százalékát.

A tervek szerint április 1-jén lépnek életbe a változások, amelyekkel kapcsolatban aggodalmát fogalmazta meg a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Bizottság is, és bírálták lengyel üzleti körökben is, mondván: a kormány ezzel csak halogatja a valódi strukturális reformokat.

A Lengyelországban működő 14 magánnyugdíjalap összesített vagyona 221 milliárd zloty, 77,8 milliárd dollár, aminek 37 százaléka van részvényekben, a többi leginkább államkötvényekben.