Több százmillió dolláros kártérítésre ítélték Prágát

Csehországnak a kamatokkal együtt 353,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Central European Media Enterprises (CME) számára, mert nem tudta megvédeni a CME ottani befektetését, a TV Nova kereskedelmi tévét - döntött egy stockholmi választott bíróság.
Szabó Márta, 2003. március 17. hétfő, 11:11
Fotó:

A Ronald Lauder által alapított, Magyarországon az egykor volt TV3-ban érdekelt CME 1994-ben hozta létre a TV Novát. Csehország első magánkézben levő tévécsatornáját. A nagy profitot termelő csatorna viharos fordulatok után lényegében az 1999-ben távozó igazgató, a sugárzási jogokkal rendelkező Vladimir Zelezny kezébe került. A CME azért indított pert a cseh kormány ellen, mert álláspontja szerint az állami médiahatóság nem védte meg a CME mint befektető érdekeit.
A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a több százmillió dolláros extra kiadás megnehezítheti Prága számára a veszedelmesen növekvő költségvetési deficit lefaragását, az EU, illetve az eurózóna megcélzása előtt. Ugyanakkor épp az EU-csatlakozás miatt nem engedheti meg meg magának, hogy legalábbis ne törekedjék megegyezésre a CME-vel. A TV Nova miatt részlegesen fizetésképtelenné vált CME most közölte, hogy a befolyó összegből augusztusban, egy évvel lejáratuk előtt kifizeti 2000-ben átütemezett kötvényeit. A fennmaradó részt újra befektetik - mondta sajtóértekezletén - Fred Klinkhammer vezérigazgató - , esetleg még Csehországba is visszatérnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK