Most a Szenátus két tagja írt levelet, amelyből kiderül, hogy több tucat bankár kiadatását kellene elindítani, az adócsalás gyanúja ugyanis esetükben felmerült, a vádlottak azonban nem jelentek meg az amerikai bíróságon. Szakértők szerint viszont a kiadatás nehézkes, mert az alpesi országban nem számít bűnnek az adócsalás - írta a Bloomberg.

Két amerikai szenátor, Carl Levin és John McCain azt szorgalmazza az igazságügyi minisztériumnál, hogy kezdeményezzék legalább 30 svájci bankár kiadatását, akik a vádak szerint segítettek amerikai ügyfeleknek az adócsalásban és nem jelentek meg a szövetségi bíróságon. A szenátorok szerint a Svájccal kötött kiadatási egyezmény alapján kellene nagyobb nyomást gyakorolni az alpesi országra. A politikusok egyike éppen azt a bizottságot vezeti, amely múlt hónapban egy jelentésben kritizálta a minisztériumot, hogy az nem tett meg minden tőle telhetőt.

Az ügy meglehetősen szövevényes, 2009 óta több mint 70 ügyfelet és legalább három tucat bankárt, ügyvédet és tanácsadót vádoltak meg adócsalásban való részvételért vagy segédkezésért. Az ügyek felderítése azonban csak nehezen megy, hiszen ahogy a minisztérium vezetője egy meghallgatáson elmondta, nem lehet kiadatást kezdeményezni Svájcból, hiszen ott az adócsalás bizonyos formái nem számítanak bűnnek. A szenátorok szerint viszont bizonyos esetekben lehetne a kiadatási egyezményre hivatkozni, és éppen itt az idő, hogy nyomást gyakoroljanak az országra és próbára tegyék a svájciak kooperációs képességeit.

Szakértők szerint tipikusan olyan területről van szó, ahol nem egyik napról a másikra lehet sikert elérni, a lehetőségekhez mérten csak nagyon lassan lehet előre haladni. Az utóbbi években azonban számos alkalommal tudtak felelősségre vonni bankárokat a bűnös gyakorlat miatt. Több nagyobb svájci privátbank, például a Credit Suisse és a UBS több bankárja ellen is hivatalos vizsgálat folyik, sőt többeket el is ítéltek.