Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az ügylettel a vevőhöz kerülhetne az AOL online hirdetési ágazata, továbbá elektronikus levelezési és azonnali üzenetküldési szolgáltatása, amelyek kiegészítenék a Yahoo hasonló tevékenységeit, jelentősen gyarapítva előfizetői számát. A Time Warner részesedést kapna az AOL-lal kibővült Yahoo-ban, továbbá profilja homogénebbé válna: filmgyártási és kábeltelevíziós szolgáltatására koncentrálhatna. Szakértők szerint a két internetes vállalkozás egyesülésével évente 300-500 millió dollár költségmegtakarítást lehetne elérni 3000 ember elbocsátásával, valamint a munkahelyek összevonásával értékesíthető cégingatlanok eladásával. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a két azonos profilú, ám eltérő vállalati kultúrájú cég egyesítése nagyon kockázatos lenne.

Ha rosszul alakulnának a tárgyalások, akkor még mindig megvan a lehetőség arra, hogy a Yahoo a Microsoftban, a világ legnagyobb szoftverfejlesztőjében találjon partnerre. Az utóbbi vezérigazgatója, Steve Ballmer ugyan a vállalat szerdai közgyűlésén azt mondta, hogy lezártnak tekintik a Yahoo felvásárlásával kapcsolatos próbálkozásukat, ám hozzátette: izgalmas lehetőségnek tartják az együttműködést az internetes keresésekhez rendelt hirdetések piacán. A Microsoft részvényenként 33 dolláros felvásárlási ajánlatát fél évvel ezelőtt utasította el a Yahoo akkori vezetése, azonban az igazgatóság hétfőn felmentette az ügylet fő ellenzőjét, Jerry Yang vezérigazgatót. Ennek nyomán sok részvényes azt remélte, hogy a kérő visszatér, ezért Ballmer negatív bejelentésének hatására 20 százalékkal, kilenc dollár közelébe zuhant a Yahoo-részvények ára. Ezt látva elemzők úgy vélik, a Microsoft még felveheti a kapcsolatot a Yahoo - Yangtól megszabadult - igazgatóságával.

Az előbbiektől eltérő keringőt jár a Yahoo a T-Mobile USA Inc. mobiltelefon-szolgáltatóval. A két társaság exkluzív megállapodást kötött arról, hogy a Yahoo mobilinternetes keresője jelenik meg az T-Mobile USA web2go portálján, amikor a telefontulajdonosok elindítják webböngészőjüket. A Yahoo, a Google és a Microsoft késhegyig menő harcot folytat a még csak alakulóban lévő mobilinternet-szolgáltatás piacának meghódításáért.