Tojásokkal ütötték szét az új szupervízágyút

Csúfosan leszerepelt egy bemutatón a német rendőrség új teherautóra szerelt vízágyúja, amelyet egyebek mellett futballhuligánok ellen akarnak bevetni. A több mint harminctonnás monstrum javítása sokba kerülhet.
Napi.hu, 2014. április 22. kedd, 14:58
Fotó: Reuters

Az elpusztíthatatlan felfegyverzett rendőrségi tank még a tojásdobálást és a teniszlabda-támadást sem bírta ki. Egy osztrák gyártó közel egymillió euróba kerülő high-tech tömegoszlató járműve kínosan leszerepelt egy bemutatón - kezdi tudósítását a cég számára igencsak kellemetlen eseményről az Austrian Times.

A német belügyminisztérium 78 darabot rendelt a WaWe-10 névre keresztelt vízágyúhordozó teherautóból, amely gyártója, a Rosenbauer szerint a legkeményebb helyzetekben előforduló legdurvább támadásoknak is ellenáll. A propaganda meggyőzte Türingia tartomány rendőrségi vezetőit is, akik úgy vélték, hogy egy bemutatón győzik meg az állományt arról, milyen kiváló eszközt kaptak a kezükbe a 33 tonnás járművel.

Az első vízágyút, amelyet megkaptak, a huligánok szerepét imitáló rendőrök tojássokkal, teniszlabdákkal és vízzel töltött félliteres palackokkal hajigálták meg. Utcakövekkel és a fél téglákkal tehát nem kellett szembe néznie a tízezer liter vízzel feltölthető WaWe-10-nek. A botrány akkor robbant ki, amikor a hajigálás eredményként három nagy horpadás keletkezett a teherautó "szupererős" plexiablakain.

Az ügyet titkolták, akkor derült rá fény, amikor a türingiai hatóságok pénzt kértek a belügyminisztériumtól a károk kijavítására. A tárca az osztrák gyártóhoz fordult azzal az egyszerű kérdéssel, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy a vandál futballhuligánok és az elmérgesedett hangulatú politikai demonstrációk résztvevői ellen tervezett monstrumon komoly sebet ejtettek a teniszlabdák és az üdítősflakonok.

A vízágyúkat leszállításuk óta egyébként háromszor használta a rendőrség, olyanok ellen, akik semmit sem hajigálnak. Az illetékesek most arra várnak, hogy a szállító lecseréli-e a teszten elbukott plexi ablakokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.22 15:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html