A vállalat több mint 27 millió új részvényt bocsát ki, a részvényenkénti legfeljebb 33 eurós ajánlati áron. A részvénykibocsátás értéke a jelenlegi alaptőke 9,09 százalékának felel meg. A zártkörű tőkeemelés során a jelenlegi részvényesek 11 részvény után jegyezhetnek egy újat.

Az alaptőke-emelés mellett az OMV hibridkötvények kibocsátását is tervezi. Ezek névértékét és a kibocsátási árat később határozzák meg.

Az OMV közlése szerint a tőkeemelésből és a hibridkötvényből származó bevételt a török Petrol Ofisi 55,4 százalékos tulajdonrésze illetve két tunéziai vállalat megvásárlásának refinanszírozására, vagy pedig általános üzleti célokra fordítják.

Az osztrák állami vagyonkezelő, az ÖIAG bejelentette, hogy meg akarja őrizni meghatározó részesedését az OMV-ben, ezért vásárolni fog a kibocsátásra kerülő részvényekből.

A tőkeemelés nem okozott meglepetést, mert a refinanszírozás kérdése már a Petrol Ofisi átvétele óta napirenden volt. Hosszas tárgyalások után tavaly év végén született megállapodás arról, hogy az OMV egymilliárd euróért megvásárolja a török Dogan Holdingtól a Petrol Ofisi 54,17 százalékos tulajdonrészért. Az osztrák konszern ezzel 41,58 százalékról 95,75 százalékra növelte részesedését a Petrol Ofisiben.