Tolakodnak a befektetők a Facebookért

A Goldman Sachs és orosz befektetők is jelentős részesedést vásároltak a Facebookban, ezzel a legfrissebb becslések szerint már 50 milliárd dollárnál is többet ér a világ legnagyobb közösségi oldala - értesült a CNBC.
Kasnyik Márton, 2011. január 4. kedd, 09:13
Fotó:

Az amerikai bankcsoporttól 450 millió dollárt szerzett a Facebook, amely egyelőre nem tőzsdei cég, ezért nem ismertek a pontos pénzügyi adatai, elemzők szerint azonban a tavaly megugrott reklámbevételeknek köszönhetően már nyereségessé vált, és éves szinten 2 milliárd dolláros árbevételre tett szert.

A friss üzlet a közösségi oldal értékét a napokban nyilvánosságra került 42 milliárd dollárnál is magasabban, 50 milliárd dollárban állapítja meg; a CNBC szerint a Goldman ügyfelei számára egy speciális Facebook-befektetési lehetőség megteremtését tervezi, és ugyanazon üzlet keretében a Goldman mellett a Digital Sky Technologies nevű orosz befektetési cég további 50 millió dollárt fektetett a Facebookba.

Az orosz cég még akkor szerzett félmilliárd dolláros részesedést a Facebookban, amikor annak értékét még csupán 10 milliárd dollárra becsülték - a befektetés értéke tehát megötszöröződött.

Szakértők szerint a nagybefektetők tanultak a Google-lal elkövetett hibáikból: az internetes óriást - a dotcomlufi kidurranását követően - nagyrészt figyelmen kívül hagyták tőzsdei bevezetése előtt, amit utólag sokan elszalasztott lehetőségként értékelnek, és nem szeretnék újra elkövetni ezt a Facebookkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK