Tömegével tilthatják ki a repülőket Európából

A következő években óriásit léphet előre az Európai Unió a légszennyezés elleni küzdelemben: a közösség Hivatalos Lapjában (HL) közzétették annak a négyezer légitársaságnak és repülőgépgyártónak a listáját, melyek túllépik a megengedettnek tartott célértéket, így a kontinens repülőtereiről való kitiltás veszélye fenyegeti őket.
NAPI, 2009. augusztus 24. hétfő, 15:34

Az EU - a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet heves tiltakozása ellenére - idén módosította légszennyezésre vonatkozó politikáját, az új előírások értelmében 2012-re három, 2013-ra pedig öt százalékkal kell csökkenteni a légiközlekedésből származó kibocsátást, s amennyiben az érintett cégek ezt az értéket túllépik, büntetést kell fizetniük, sőt, legvégső esetben ki is tilthatják őket az európai repülőterekről.

A HL-ben megjelent listán a legnagyobbak, így a német Lufthansa, az olasz Alitalia, az ausztrál Quantas, a holland KLM, az orosz Aeroflot és az US Airways cégek is szerepelnek, csakúgy mint az Airbus vagy a Dassault gyártók, az amerikai haditengerészet, sőt, az izraeli és az orosz légierő is, monitorozásuk jövő év elején kezdődik.

Az unió jelenlegi feketelistája több mint száz társaságot tartalmaz, elsősorban afrikai és dél-kelet-ázsiai légi szállítókat. A repülésből származó károsanyag-kibocsátás az európai légszennyezés három százalékáért, globálisan pedig az összes széndioxid-kibocsátás két százalékáért felelős.

HOZZÁSZÓLÁSOK