Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A prágai közlekedési hivatal olyan új bérletfizetési lehetőséget készül bevezetni a tömegközlekedésben (az ottani "BKV-n"), amely lehetővé teszi, hogy az utazók részletekben vásárolják meg éves bérletüket - vette át az e15.cz hírét a Radio Praha. Ezzel akarják segíteni a főváros szegényebb lakóit abban, hogy éves bérlethez juthassanak.

A rendszer lényege, hogy az emberek havonta kuponokat vásárolhatnak addig, amíg az így összegyűlt összeg el nem éri az éves bérlet árát. Ez jelenleg 3650 korona. Aki havi bérletet vásárol az 12 hónapra 6600 koronát fizet, tehát az éves bérlettel közel 3000 koronát (37 ezer forint) lehet spórolni.

Az új rendszerben az, aki a havi bérlet 550 koronás árából inkább kupont vásárolna, kevesebb mint hét hónap alatt elérhetné az éves bérlet árát és azon felül ingyen utazhatna. Így valószínűleg a rászorulók, például a családosok élvezhetik majd a részletfizetési kedvezményt.

Ez utóbbit támasztják alá Adam Scheinnher, Prága polgármester-helyettese szavai. Szerinte azokon segítene az új rendszer, akiknek 15 évesnél idősebb gyermekeik vannnak, ugyanis nekik havonta több bérletet is kell vásárolniuk normál áron.

A prágai közlekedési hivatal 2018-ban 1,5 milliárd korona profitot ért el, ami 400 millióval elmarad az egy évvel korábbitól - emlékeztet az e15.cz. Emellett a városvezetés várakozásánál is kevesebb 200 millió koronával, aminek az az oka, hogy jelentősen nőttek a tömegközlekedésre fordított kiadások.