Így intéz el egy országot az árfolyam

Lassan kezelhetetlen méretűvé kezd dagadni a vállalatok adósságállománya Törökországban. A cégek egy jelentős része ugyanis dollárban adósodott el, amelynek lírában számolt árfolyama Erdogannak is hála, elszabadult. Egyre kétségbeejtőbb helyzetben az ország bankjai.
Lovas-Romváry András, 2019. április 9. kedd, 18:42
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Egyre nagyobb nyomás helyeződik a török bankokra a nagyvállalatok részéről, hogy alakítsák át azok devizában fennálló adósságait. A török vállalatok, köztük a legnagyobbak is, korábban ugyanis előszeretettel adósodtak el idegen devizában, főleg dollárban és euróban. Ezen hitelek azonban lassan törleszthetetlenné válnak a török líra árfolyamának elmúlt közel másfél évben bemutatott mélyrepülése nyomán - írja a Bloomberg.

A török líra árfolyama ugyan a tavaly augusztusi mélypontokhoz képest némileg magához tért, azonban az amerikai dollár lírában számolt árfolyama még így is 50 százalékkal áll a 2018 év eleji szint felett. Ennek eredményeként a török vállalatok adósságállománya megugrott, az most az ország egy éves GDP-jének 40 százalékát teszi ki. Csak összehasonlításképpen, a közép- és kelet európai feltörekvő országokat és Dél-Afrikát is magában foglaló régió 10 legnagyobb gazdaságában ez a szint átlagosan 22 százalék.

Nagyon bizonytalan a jövőkép

Ráadásul a török bankok számára nem csak az a kérdés, hogy a mostanra drasztikusan megváltozott körülményeket hogyan tudják kezelni, hanem az is, hogyan tovább. Mennyire fog tovább romlani a hitelek minősége annak fényében, hogy a török gazdaság recesszióba került, s eközben egyre növekszik a politikai bizonytalanság. Egy újabb gyengülési hullám, de akár az árfolyam nagyobb kilengései is növelhetik az iparág kockázatát - mondta Tomasz Noetzel, a Bloomberg Intelligence elemzője.

dollár/líra árfolyam
stooq.com

A török bankok részvényeinek árfolyama már így kevesebb, mint felére esett az elmúlt években. Ha a nagy hitelfelvevők hiteleit újra kellene strukturálni, az tovább növelné terheiket. A bankok nyereségességét egyébként az elmúlt években már az is megviselte, hogy az Erdogan-kormányzat nem engedte jelentősen az elszabaduló infláció szintje fölé emelni a hitelkamatokat.

A bankok tartalékai a jövőbeni sokkokkal szemben veszedelmesen alacsony szintre süllyedtek - figyelmeztetett Noetzel. Eközben a nem teljesítő hitelek aránya idén már átlagosan 13,9 százalékkal emelkedett, most 19,3 milliárd dollárnak megfelelő összeget tesz ki. Ez azt jelenti szerinte, hogy a vártnál mélyebb recesszió, vagy a líra további gyengülése esetén a jelenleg a bankrendszerben megképzett 27 milliárd dollárnyi céltartalék lehet, kevésnek bizonyul majd.

Legutóbb a megújuló energetikával foglakozó Bereket Enerji Uretim nevű társaság kérte azt, hogy alakítsák át hiteleit. Vele együtt a török nagyvállalatok mostanra már 28 milliárd dollárnyi hitelt ütemeztettek vagy alakíttattak át bankjaikkal, tavaly év végén még csak 18 milliárd dollár volt ez az összeg a Bloomberg számításai szerint. A hullám azonban várhatóan nem ér véget, az olyan nagyvállalatok, mint például az ország legnagyobb mobilszolgáltatóját alapító Cukurova Holding sajtóértesülések szerint szintén azt fontolgatja, hogy egy 2014-ben felvett 1,6 milliárd dolláros kölcsönét átütemezteti. De a komphajózással foglalkozó IDO nevű cég is állítólag 500 millió dollárnyi hitelének újratárgyalására készül.

Kevésbé fáj a külföldnek

Ráadásul most 2008-hoz képest közel duplájára, 50 százalék közelébe nőtt a hiteleken belül azok aránya, amelyekkel a török cégek a hazai bankoknak tartoznak. A nem teljesítő hitelek aránya a teljes bankszektoron belül a jegybank adatai szerint februárban 4,11 százalékra emelkedett a 2018 eleji 2,95 százalékról, s előrejelzései szerint év végére elérheti a 6 százalékot is.

Törökországban ez elmúlt években szokás volt, hogy a nagy infrastrukturális projekteteket - mint például az új isztambuli reptér 11 milliárd dolláros fejlesztését - rendszerint külföldi, jellemzően dollárban felvett hitelekkel finanszírozták. Ezeket azonban általában belföldi bankok nyújtották. Azonban törlesztésük kétségessé válhat, hiszen a bevételek lírában képződnek majd, míg a hiteleket értelemszerűen dollárban kéne törleszteni.

Ahogy a Fitch fogalmazott legutóbbi jelentésében, a török bankok lírában denominált eszközei jelentősen leértékelődtek, s ez komoly negatív hatással van a bankok tőkemegfelelési mutatóira. Ezek ráadásul várhatóan tovább romlanak majd a líra gyengesége, a magasabb kamatok és a devizahitelesekre nehezedő nyomás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2019.04.11 20:47

@rakim1: Erdogan qrta el az egyeduralmi törekvéseivel. Ennek hála nemigen jönnek a befektetők, mert nem bízhatnak a vagyonuk biztonságában. Ráadásul rengeteg állami pénzt lenyúlt a családja segítségével és részére. Nem is beszélve az orosz rakétarendszer bevásárlásáról, amivel magára haragította az USA-t. Plusz a háborús költségei Szíriában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rakim1, 2019.04.10 14:54

Nagyjából így igaz, de... Erdogan egyes kijelentései félelmetes dilettantizmusra utalnak, ennek ellenére a török válságot nem lehet - pld. a 2006-os magyarral ellentétben - egyszerűen az "elqrtuk" varázsszavával leírni. Inkább egy jellegzetes "deleverage" folyamatról van szó, amelyik eléggé brutális módon zajlik. (Erdogan még arra is ügyelt, hogy a hatalmas infrastrukturális fejlesztések érdekében ne az állami költségvetést adósitsa el.) Ez néhány éves visszaeséssel fog járni, ami persze nem könnyen kezelhető a folyamatos és harsogó sikerpropaganda karmesterei számára. Ám a hitelek nagyrésze értelmes infastrukturális fejlesztesékre ment el, s ebből a humánszféra sem maradt ki. Isztambulban pld. tömegközlekedés a hajójáratoktól és köhögő, részben már akkor öreg Ikarusoktól eltekintve egy nemzedékkel korábban szinte nem is létezett. Ma már? Budapesten megállt az idő ahhoz képest. Törökországban állami egészségügy 40-50 éve szinte nem is volt, 25 éve pedig még messze elmaradt az akkori magyartól. Ma már teljesen modern kórházak és rendelők sokaságában folyik szinvonalas tb. ellátás, és a korábban is elég fejlett magánegészségügy szervesen kapcsolódik ehhez. (Magyarországon ehhez képest ismét csak megállt az idő, ha nem fordult vissza egyenesen.)

Ismerve a török vállalati szféra dinamizmusát és tőkehelyzetét, valószínű, hogy az egyensúlyi problémák rendezését követően ismét a gyors növekedés időszaka tér vissza.

Az illiberális állam térnyerése viszont tény és aggasztó, bár az idei helyhatósági választások eredményei arra utalnak, hogy a feltételezettnél azért kevésbé gyűrte magá alá a független intézményeket az AKP-pártállam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.10 09:00

Törökország egy feltörekvő ország. Az biztos, ha a líráért lehetne venni azt amit dollárért lehet nem adósodtak volna el valutában. A pénz árfolyamát sajnos a politika is befolyásolja, Erdogan szultán például.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.04.10 08:48

Tisztelt Romváry Úr!

A cikk szokásához híven kiváló, továbbra is az Ön cikkei miatt olvasom az oldalt elsősorban... A cím alatti bold-dal szedett bekezdést viszont át kéne írni magyarra (nagybetűkkel a 3 gépelési hiba):

"Lassan kezelhetetlen méretűvé kezd dagadni a vállalatok adósságállományA TöröKszágban. A cégek egy jelentős része ugyanis dollárban adósodott el, amelynek lírában számolt árfolyama Erdogannak is hála, elszabadult. Egyre kétségbeejtőbb helyzetben az ország bankJai."

Ne kapkodjon... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.04.10 00:30

Az ostoba török nép teljhatalmat adott Erdogannak, hát most megkapják a fizetséget a hülyeségükért.

A számlát mindig a nép fizeti ki, most is így lesz. A debil politikusok az asztalra szarnak, a nép meg felzabálja. Maduró, a közelmúlt görög kormánypártjai, Erdogan, Hitler...lehetne még sorolni. Mindegyik a nép akaratából került hatalomra és ilyen-olyan mértékben tönkretették az országukat.

Mivel minden ostobának és értelmesnek is egyet ér a szavazata ha több idiótát sikerül elvinni szavazni, mint értelmes embert akkor ez lesz belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html