Törökország saját autómárkát indít

A jármű prototípusát várhatóan a következő évben fejezik be, a tömeggyártás 2020-ban vagy 2021-ben kezdődik. Az autós projekt teljes beruházása 3 milliárd dollárra becsülhető.
Szabó Dániel, 2018. június 3. vasárnap, 11:26
Fotó: Napi.hu

Még tavaly novemberben határozott arról öt török cég - köztük állami nagyvállalatok is -, hogy létrehozzák az ország első teljesen saját autógyárát és -márkáját. A céget mostanra megalapította az Anadolu Group, a BMC, a Kiraca Holding, a Türkcell, és a Zorlu Holding, amelyeknek mind egyaránt 19 százalékos részesedése van. A maradékot pedig a Törökországi Kereskedelmi, Ipari és a Tőzsdekamara birtokolja - írja a Hürriyet napilap.

A Türkiye'nin Otomobili Girisim Grubu Sanayi ve Ticaret AS - magyarra úgy fordítható, hogy Vegyes Vállalat Törökország Autógyártásáért részvénytársaság - ígérete szerint jövőre készül el az első személyautó prototípusa. A sorozatgyártás viszont legkorábban 2020-ban kezdődhet el, de valószínűbb, hogy inkább 2021-re marad.

A lap szerint 3 milliárd dollár (823 milliárd forint) értékű beruházásért az ország egyik legismertebb autóipari szakértője, üzletembere, Mehmet Gürcan Karakas vezeti.

Maga Recep Tayyip Erdogan elnök - aki most épp választásra készül, hogy kiépítse totalitárius hatalmi rendszerét - korábban azt mondta, ő lesz az első, aki megveszi a török autót. Arról is beszélt, hogy ő maga annak örülne, ha hibrid, vagy elektromos járműveket gyártanának.

Törökországban több európai autógyártó, így például a Renault is jelen van.

A fotó illusztráció, forrása: Napi.hu/Szász Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nekemnemezkell, 2018.06.05 17:17

@na4: Ugyan már, az elmúlt 10 évben nem jött be semmi ennek a "szennylapnak" a dumájából...
S mivel már megtanultak autót csinálni, ugyan miért a franciák, vagy a németek zsebeljék be a hasznot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.03 14:06

Nagy szemfényvesztés az egész. Törökország teljes csődben van, ezt a pénzt inkább adósságtörlesztésre fordítanák. A piac tele van jobbnál jobb autókkal, tapasztalt autógyárakkal, amikkel ők nem tudnak versenyezni. Ez a hókuszpókusz csak meggyorsítja majd a bukást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html