Törökország úton a szesztilalom felé?

Mától életbe lép Törökországban a szeszes italok forgalmazásának szigorú korlátozása, ami a törvényt aláíró államfő szerint nem tilalom, csak “szabályozás”.
Barabás T. János, 2013. június 11. kedd, 15:55

Este 10 órától reggel 6-ig tilos a szeszes italok árusítása Törökországban, s emellett számos egyéb korlátozást is bevezet a mával életbe lépő új törvény. Bár Abdullah Gül elnök szerint ezt nem szabad tilalomnak nevezni, csupán szabályozásról van szó, az igencsak korlátozó jellegű. Ezentúl tilos az alkohol tartalmú italok minden fajta reklámozása, a minták ajándékozásától a promócióig és a szponzorálásig.

Minden szeszes ital üvegén a cigarettákhoz hasonló, a termék egészséget veszélyeztető hatását mutató figyelmeztetést kell elhelyezni. Az alkohol fogyasztását propagáló jelenetek, képek megjelenése a tévé-sorozatokban, filmekben és még a zenei videó klipekben is tilos, az italok megjelenő képét el kell homályosítani - ahogy ezt jelenleg a cigarettával teszik - írta a Balkans.com. Ezentúl nem árulhatók alkohol tartalmú italok automatából, nem tehetők ki kirakatba, nem forgalmazhatók oktatási és sport célokat szolgáló intézményekben, valamint benzinkutaknál. Tilos az árusításuk oktatási és vallási intézmények 100 méteres körzetében. Az autóvezetőknek - akiknek mellesleg tilos vezetés közben dohányozniuk - a megengedett véralkohol-szint mértékét csökkentették - írta a Hurriyet.

A vélemények erősen megoszlanak. Vannak, akik nem tartják elég szigorúnak a tilalmat, mások az iszlám szellemiség előnyomulásának és a világi állam visszaszorításának jelét látják benne. A vendéglátók viszont egyrészt a hagyományok felszámolását, és még inkább forgalmuk várható drasztikus csökkenését siratják, szerintük ezzel vége Isztambul eddig pezsgő éjszakai életének. Az idegenforgalomban érdekeltek attól tartanak, hogy a korlátozás miatt jelentősen visszaesik majd a látogatók száma. Márpedig az érdekeltek között ott van az államkincstár is - tavaly Törökországnak 29,4 milliárd dolláros bevétele volt az idegenforgalomból, ami fedezte a költségvetési hiány több mint felét.

A szeszes italok gyártói érthetően elégedetlenek, azt is sérelmezik, hogy a kormány nem konzult velük, és nem mérte fel a törvény hatását. A részvényeik árfolyama ma reggel óta zuhanni kezdett. Ráadásul nem is látják indokoltnak ezt a törvényt, mivel a fejenkénti török alkoholfogyasztás mértéke átlag évi 1,3 liter, szemben a 10-11 literes európai, és a 16,5 literes orosz átlaggal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toti72, 2013.06.12 00:03

Elvtárs, Svédországban is ugyanez a tilalom van. Na bumm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html