Történelmi deviza-lépésre készül Oroszország

Történelmi lépéssel az auszrál és a kanadai dollár kerülhet az orosz devizatartalék-kosárba, csökkentve az euró és az amerikai fizetőeszköz részarányát.
NAPI, 2010. június 17. csütörtök, 08:16
Fotó:

Oroszország történetében először ausztrál és kanadai dollárral bővíti devizatartalékainak összetételét, az euró és az amerikai dollár árfolyamának hullámzása miatt - írja a Bloomberg.

Az ausztrál fizetőeszköz bevezetéséről megbeszéléseket folytat a nemzeti bank, a kanadai pénz pedig már bekerült a rendszerbe, azonban az ehhez kapcsolódó művelet még nem indultak el.

Az amerikai dollár az orosz devizatartalékok 47 százalékát teszi ki, további 41 százalékot pedig az euró. A brit font 10, a japán jen pedig 2 százalékos részarányt képvisel.

Az amerikai fizetőeszköz súlyát 2006-ban csökkentették a jelenlegi szintre a korábbi 50 százalékról.

Az orosz tartalékok június elején 458,2 milliárd amerikai dollár értéket képviseltek, ami a világon a legmagasabbnak számít. Korábban Dimitrij Medvegyev orosz államfő is arra figyelmeztetett, hogy az amerikai dollár euróhoz mért, az elmúlt két és fél évben bekövetkezett 34 százalékos gyengülése indokolttá teheti a deviza tartalékokban elfoglalt részarányának csökkentését.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ausztrál és kanadai dollár nem tekinthető valódi nemzetközi tartalékdevizának, igencsak korlátozott likviditásuknak köszönhetően. A kanadai és ausztrál fizetőeszköz ugyanakkor a legjobban teljesítők közé tartozott az elmúlt 12 hónapban: a kanadai dollár az amerikaival szemben 10, az euróhoz mérten 23 százalékkal erősödött, kanadai társa pedig 8,6, illetve 21 százalékkal erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK