A Volkswagen AG 2015 szeptemberében ismerte be, hogy a motorvezérlő szoftver egy illegális funkciójával teljesítette az emissziós tesztek követelményeit. Az amerikai hatóságokkal tavaly kötött megállapodás értelmében a Volkswagen 15,3 milliárd dollárt különített el az érintett 2,0 literes dízelmotorral rendelkező autók visszavásárlására vagy javítására az Egyesült Államokban.

A pénteki bejelentés szerint pedig a Volkswagen további 2,5 milliárd eurót (3,0 milliárd dollárt) különít el a javítások és kártérítések korábban becsültnél magasabb költségeinek a finanszírozására- írta az MTI.

A közlemény egyúttal hangsúlyozta, hogy Európában viszont zökkenőmentesen halad a botrányban érintett 8,5 millió autó motorvezérlő szoftverének a lecserélése. Az európai modelleknél nincs szükség hardveres átalakításra, csak (a 8,5 millión belül) 3,7 millió 1,6 literes motornál egy kisebb alkatrész cseréjére.

Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban szeptember 11-én kijelentette, hogy a dízelbotránnyal kapcsolatos kiadásokra elkülönített összegek elegendőek lesznek a keletkező költségek finanszírozására. "Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ennél többre lesz szükség" - közölte pénteken a Volkswagen szóvivője.

A pénteki bejelentés meglepte a tőzsdei befektetőket, a Volkswagen részvénye 0,2 százalékot veszített, miközben a DAX index közel egy százalék nyereséggel zárt. A Volkswagen részvénye 143 euró árfolyamon zárt pénteken. A dízelbotrány kirobbanása előtt az árfolyam 160 euró felett volt, majd rövid idő alatt egészen 86 euróig esett.

Címlapkép forrása: VW Media