A Bloomberg újságírói rendelkezésére bocsátotta a pénzügyi adatszolgáltató és egyben hírügynökség termináljait használók adatainak egy részét - ismerte el pénteken a Bloomberg vezérigazgatója, Dan Doctoroff, hozzátéve, ezt most már hibának látják. A botrány a Goldman Sachsnál robbant ki, a Bloomberg egy hongkongi pézügyi riportere ugyanis olyan kérdéseket tett fel a bankcsoport egy elemzőjének, amiből kiderült, tisztában volt azzal, a részleg termináljába ki és mikor lépett be, és milyen adatokat hívott le róla. Konkrétan azt kérdezte az újságíró, hogy mi történt a Goldmanossal, kirúgták, hogy ilyen rég nem lépett már be a rendszerbe?

Az ügyből meglehetősen nagy botrány lehet: a pénzügyi adatszolgáltatásban szinte monopolhelyzetben lévő Bloomberg 315 ezer felhasználója között többek között ott találjuk Ben Bernankét, a Federal Reserve elnökét is - a CNBC értesülései szerint az ő, valamint Tim Geithner korábbi pénzügyminiszter terminálhasználati szokásairól is kaptak információkat a hírügynökség riporterei (állítólag a kezdő riportereknek mutogatták a vezetők kereséseit, a terminálok erejét illusztrálandó).

A Bloomberg versenytársai - így a Reuters, a Dow Jones és a Financial Times - hosszú ideje panaszkodtak arról, hogy a Bloomberg visszaél információs előnyével; ennél is súlyosabb kérdés, hogy kezdtek-e valamint az adatokkal a cikkíráson túl. Ha ennyire könnyen szereztek ilyen értékes adatokat, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy áramlottak-e ki ezek az értesülések a pénzügyi iparág más szereplőihez - gyanús, hogy egy ilyen helyzet bárkit a bennfentes adatok értékesítésére ösztönözne. Máskor azonban az újságírás nyert: a JP Morgan szerint az egy évvel ezelőtt kirobbant "londoni bálna" ügyre is a Bloomberg terminálokból kinyert adatokra támaszkodva találtak rá az újságírók.

A hírügynökség a botrányra a hozzáférés felfüggesztésével reagált, a Fed és a pénzügyminisztérium pedig vizsgálatot kezdeményezett. A Bloomberg egyelőre nem jelezte, hogy hivatalosan is értesítették volna a hatóságok a vizsgálatokról.