Tovább tart a lakossági roham a bank ellen

A múlt héten a brit jegybank által kisegített Northern Rock Plc. brit jelzáloghitelező ellen intézett ügyfélrohamot már csak a kormány állíthatja meg.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 11:16
Fotó:

A newcastle-i székhelyű Northern Rock részvényeinek árfolyama 8,3 százalékkal, 306,25 penny-re emelkedett kedden azt követően, hogy az elmúlt két kereskedési nap során a papírok értéke csaknem megfeleződött.

Az év elején még 12 fontnál járt az FTSE-100 tőzsdeindex komponensei közé tartozó papír kurzusa, majd pénteken - azt követően, hogy a brit jegybank rutinszerű műveletben kisegítette a céget, mert annak nehézséget okozott a bankközi piacról fedezni rövid távú refinanszírozását - a vállalat részvényeinek árfolyama a korábbi 650 penny fölötti árról hirtelen 450 penny alá csökkent.

A hír hallatán a betétesek még pénteken megrohanták a bank fiókjait, és az 1997-es magyarországi Postabank pánikhoz hasonló körülmények között megközelítőleg 3 milliárd fontnyi betétet - a bank rendelkezésre álló forrásainak mintegy 8 százalékát - kivették. Ehhez társult hétfőn a részvények árfolyamának további 32 százalékos mélyrepülése is, mellyel Nagy-Britannia negyedik legnagyobb jelzálog cégének piaci értéke 1,26 milliárd fontra csökkent.

A nálunk sem ismeretlen lakossági rohamot a bank először garanciavállaló nyilatkozatokkal próbálta csillapítani, majd a brit pénzügyminiszter, Alistair Darling tegnap este garanciát vállalt minden lakossági betétre. A kormányzati biztosítékot később kiegészítették, hogy érvényessé váljon bármely hasonló körülmények között lévő fizetőképes bankra.

HOZZÁSZÓLÁSOK