A bolgár vámhivatal visszavonta az orosz Lukoil bulgáriai leányvállalatának üzemanyag-tárolási és - szállítási engedélyét, amiért az szerinte súlyosan megsértette a tevékenység által érintett mennyiséggel való elszámolási kötelezettségét. A cég úgy nyilatkozott: az ügy a vámhivatalt vezető Vanyo Tanov újabb lépése a Lukoil Bulgaria elleni folyamatos önkényes közigazgatási intézkedések sorában. A vámhivatal szerint a cég kötelessége lett volna az áthaladó és a tárolt üzemanyag mennyiségét mérő eszközök felszerelése március 31-ig, azonban ezek az áprilisi ellenőrzések megállapítása szerint több helyen hiányoztak. Ugyanezeket az ország messze legnagyobb üzemanyag gyártója és szállítója június 1-ig kell beszerelje a Rosenets burgaszi olajtermináljában. Ennek működési engedélyét egyszer már ugyanezzel az indokkal 2011-ben megvonta a vámhivatal. Akkor a botrányt végül sikerült elsimítani, a rossz nyelvek szerint a Lukoil Bulgaria vezérigazgatója, Valentyin Zlatev és az akkori miniszterelnök, a nemrégiben lemondott Bojko Boriszov jó kapcsolatának köszönhetően. - írta a Balkan.com.

A vállalatnak a mostani döntésről kiadott nyilatkozata gyakorlatilag azzal vádolja a vámhivatal főnökét, hogy személyes hadjáratot folytat ellenük. Mint a Focus hírügynökség idézte a dokumentumot, a vámhivatal tavaly októberben módosította a vitatott ügy szabályozását minden alap, előzetes egyeztetés, hatásvizsgálat és szakértelem nélkül. A változtatás gyakorlatilag kizárólag a Lukoilra vonatkozott, és a meglevők mellé számtalan új mérőeszköz beszerelését írta elő. Ez óriási anyagi befektetést és műszaki munkát igényel, amit lehetetlen hat hónap alatt elvégezni. Ennek ellenére a vállalat mindent megtett, és rendszeresen kérte a vámhivatalt, hogy ellenőrizze a munka folyamatát, amit az nem tett meg.

Tavaly is támadás indult a vállalat ellen: kartellezéssel vádolták meg, de végül a monopóliumellenes hivatal vizsgálata azt mutatta, hogy sem a törvényeket, sem a tisztességes verseny szabályait nem szegte meg.