Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság 2017 júniusában végzett vizsgálatát követően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Transgaz uniós versenyszabályokat sérthet a Romániából származó földgázexport korlátozásával.

Ez akár a gázexporthoz szükséges infrastruktúra megépítésének késleltetését jelentheti, de a gázszállítások kereskedelmi szempontból fenntarthatatlanná tehetők az összekapcsolási díjak emelésével is.

A bizottságnak az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt felvetett aggályaira válaszul a román gázszállítási rendszerüzemeltető olyan kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek lehetővé tennék a Romániából származó földgáz más tagállamokba, különösen Magyarországra és Bulgáriába irányuló exportját.

A Transgaz javaslatai között szerepel, hogy évi 0,1 milliárd köbméterről 4 milliárd köbméterre növeli a kiviteli kapacitást Magyarország és Bulgária összekapcsolási pontjain. Vállalja, hogy nem tesz különbséget az exportra szánt gáz ára és a belföldi tarifák között, valamint nem gördít semmiféle akadályt a gázexport elé. A Transgaz vállalta továbbá, hogy a kötelezettségvállalások 2025 végéig hatályban maradnak, és egy megbízott ellenőrzi azok betartását.

Amennyiben egy vállalat megszegi kötelezettségvállalásait, az Európai Bizottság a vállalat forgalmának akár 10 százalékát kitevő összegű bírságot is kiszabhat anélkül, hogy bizonyítania kellene az uniós trösztellenes szabályok megsértését - tették hozzá a bizottság közleményében.