Még nincs itt az ideje annak, hogy kijelentsük, a válság véget ért - mondta Trichet szerdán Brüsszelben, miután találkozott az Európai Parlament elnökével, Jerzy Buzekkel. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy meggyőződjünk arról, hogy az út a normál fenntartható pozíció felé vezet - idézte szavait a Bloomberg.

A frankfurti ECB a következő 12 hónapban is folytatja a bankok hitelezését, és a kormányok továbbra is eurómilliárdokat költenek különféle gazdaságélénkítő projektekre. A második negyedben pedig Franciaország és Németország váratlanul ismét GDP-növekedést jelentett.

Trichet arról is beszélt, hogy a pénzügyi rendszer reformjának olyan erősnek kell maradnia, amennyire ez csak lehetséges, annak ellenére is, hogy a mögöttünk hagyott hónapok esetleg azt sugallják, hogy a dolgok visszatértek a normál kerékvágásba.

Az ECB elnöke elmondta, a bank készen áll arra, hogy hozzájáruljon a tervezett európai rendszerkockázati tanács (European Systemic Risk Board) létrehozásához, amely a központi bankárok és a pénzügyi szabályozó hatóságok együttműködésében a határokon és iparágakon átívelő kockázatokat monitorozná.