BUX
38971

Trichet: megfelelő a kamatszint

A jelenlegi eurózónás kamatszint „megfelelő" - mondta Jean-Claude Trichet az ECB kamatdöntését követően - jelezve ezzel, hogy nem érzik azonnali szükségét a közeljövőben a szigorításnak.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 15:12

Az Európai Központi Bank (ECB) továbbra is az árszínvonal mérsékelt emelkedésével számol- mondta Jean-Claude Trichet az európai jegybank kamatdöntő ülését követően, miután az ECB a várakozásoknak megfelelően az 1 százalékos rekordalacsony szinten hagyta az irányadó rátát.

Azt is hozzátette, hogy a már rendelkezésre álló harmadik negyedéves gazdasági adatok „várakozások felettiek". Mint mondta: az eurózóna gazdasága a vártnál gyorsabban erősödik és a pénzpiacok is egyre jobban stabilizálódnak a régiót ért szuverén adósságválság után. Az első negyedévben mindössze 0,2 százalékkal gyarapodott az euróövezet gazdasága az előző negyedévhez képest.Az erősödő eurózónás gazdaság és a javuló pénzpiaci feltételek után a Bloomberg szerint Trichet-nek azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy az ECB miként vonulhat vissza az európai bankrendszer likviditását növelő intézkedésektől anélkül, hogy megfojtaná a gazdasági növekedést, vagy a kavargó pénzügyi piacokat.Az ECB-elnök csütörtökön a kamatdöntés után nem kommentálta a jegybank terveit mondván, a következő fontos ülés egy hónapon belül lesz.Közgazdászok azonban az exitstratégia körvonalazódására a jövő hónapnál korábban nem is számítanak - jegyzi meg a Bloomberg. Az ECB úgy látja, hogy a gazdasági növekedés továbbra is bizonytalan környezetben "mérsékelt", de még mindig egyenetlen mértékű lesz - mondta Trichet. Az ECB-elnök a bankközi kamatok alakulásában beövetkezett változásokkal kapcsolatban pedig csak annyit mondott, hogy azok a körülmények "normalizálódását" mutatják. A háromhónapos irányadó euróövezeti bankközi kamatráta (Euribor) csütörtökön az elmúlt több mint egy éves periódus legmagasabb szintjére emelkedett - jegyezte meg a Bloomberg.Trichet kommentárját követően 1,32 dollár fölé ment az euró, míg délelőtt 1,3162 dollárt, szerdán későn 1,3155 dollárt ért egy euró.