Donald Trump elnök rendelettel akadályozta meg a felvásárlást, arra hivatkozva: "hitelt érdemlő bizonyítékok" vannak rá, hogy a mintegy 140 milliárd dolláros üzlet "kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának".

Az ügylet, ha létrejött volna, a technológiai ipar egyik legnagyobb felvásárlásával lehetőséget teremtett volna Kínának arra, hogy döntő befolyást szerezzen az amerikai mobilkommunikációban - idézi az MTI.

Elemzők szerint az elnöki rendelet azt az amerikai álláspontot tükrözi, miszerint az Egyesült Államok az üzlet miatt elveszítette és "átadta" volna vezető szerepét Kínának a mobiltelefonok új nemzedékének megteremtésében és szabványainak meghatározásában.

A szingapúri székhelyű Broadcom hátterében ugyanis Washington Kínát sejti, de legalábbis annak lehetőségét, hogy később kínai cégek lépjenek be az immár szingapúri tulajdonú nagyvállalatba. A kaliforniai Qualcomm a kínai Huawei egyik legnagyobb versenytársa lett a világpiacon, és korábban egyszer már visszautasította a Broadcom felvásárlási ajánlatát, s az ajánlatot vizsgálta az amerikai pénzügyminisztériumon belül működő, az Egyesült Államokban tervezett külföldi beruházásokat vizsgáló bizottság is.

A bizottság még március elején levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy az esetleges felvásárlás után a szingapúri cég "forráshiányossá" teheti a kaliforniai vállalatot, s így megnyílna a lehetőség "harmadik külföldi partnerekkel" kialakítandó üzleti kapcsolatokra.

A miniszteriális szakemberek nem nevezték meg konkrétan, hogy mely külföldi vállalatokra gondolnak, de általában szólva leszögezték: ha Kína venné át a vezető szerepet az 5G mobiltelefonok piacán, annak "alapvetően negatív következményei lennének az Egyesült Államok nemzetbiztonságára nézve".