Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint egyórás sajtókonferenciájának bevezető nyilatkozatában Donald Trump úgy fogalmazott, hogy a sajtóban megjelenő információkkal ellentétben a Fehér Házban nincs zűrzavar, a rendszer "olajozottan működik", ellenben éppen ő örökölt "kaotikus helyzetet".

Bírálta a sajtót, amely szerinte "olyan tisztességtelen lett, hogy muszáj erről beszélnünk, mert ha nem szólunk, akkor ezzel rossz szolgálatot teszünk az amerikai embereknek". Leszögezte, hogy megítélése szerint a média azért próbálja támadni a kormányzatot, mert azt teszik, amit megígértek. Felsorolta kormányzata néhány eddigi döntését: az előrelépést a határok biztonságának garantálásában, a munkahelyteremtést, a kormányzati szabályzók csökkentését, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot.

Bejelentette, hogy a jövő héten nyilvánosságra hozza a bevándorlást szabályozni kívánó új elnöki rendeletet, március közepéig pedig meglesz az egészségbiztosításról szóló új tervezet is. kormányzata folytatja a nyomásgyakorlást Iránra, mindaddig, amíg "a probléma nem oldódik meg". Nem fejtette ki azonban, hogy az eddigi szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további eszközeit, módjait kívánja alkalmazni a perzsa állam ellen.

A terrorizmusról szólva kifejtette, hogy "az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség". Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként. A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozva leszögezte: választási ígéretéhez híven újjáépíti a szerinte meggyöngült amerikai haderőt. Elmondta, hogy már utasítást adott az ehhez szükséges tervek elkészítésére.

Kérdésre válaszolva Donald Trump ismét megvédte Michael Flynn lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót. "Mike Flynn kiváló ember, szerintem semmi rosszat nem tett. A dolgát végezte" - fogalmazott, de leszögezte, hogy Flynn nem tájékoztatta a tényekről Mike Pence alelnököt, majd el is feledkezett a dolgokról. "Ez viszont elfogadhatatlan volt" - szögezte le. Hozzátette: "az igazi probléma azonban az, hogy titkosított információkat törvénytelenül kiadtak".

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták Putyin orosz elnöknek használnak.

Az egyik újságíró az elmúlt napokban történt orosz provokációkról - köztük az amerikai partok mentén cirkáló orosz felderítő hajóról - kérdezte, mire Trump azt válaszolta: ez "nem jó", nem gondolja, hogy Putyin teszteli őt, de nem kíván válaszlépést tenni. "Nukleáris holokauszt lenne belőle" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szükséges a jó viszony kialakítása Oroszországgal. Bár hozzátette: még nem tudja, hogy sikerül-e megállapodást kötnie Oroszországgal. "De legalább megpróbáltam".