Jerry Yang karrierjének egy állomása végleg lezárult hétfőn, amikor az általa alapított Yahoo igazgatótanácsa úgy döntött, megköszöni eddigi munkáját, és előmelegít számára egy széket az it-ben, amely már most lázasan keresi méltó utódját - írta a Marketwatch. Meglehet, Yang úgy véli, túl korán lépett le a cég trónjáról, a részvényesek többsége számára már így is túl hosszúra nyúlt uralma a Yahoo felett. Az elmúlt 17 hónap során a társaság jelentős veszteségekkel vészelte át a Microsoft felvásárlási ostromát és sikertelenül próbált szövetkezni a Google-lal.

A Yahoo egy évvel ezelőtti, 34 dollár körüli részvényárfolyama mára csak szép emlék maradt, hiszen az internetes cég papírjai folyamatos csökkenés után mindössze 10,6 dolláron forognak New York-ban. Yang leváltásának ez volt egyik kiváltó oka: kicsit több mint fél évvel ezelőtt vezérigazgatóként azzal az indokkal utasította vissza a Microsoft ellenséges felvásárlási ajánlatát, hogy az akkor már Steve Ballmer vezette cég ajánlata nem veszi figyelembe a Yahoo-ban rejlő potenciált. Yang kevesellte azt az árat, amelyet a Bill Gates alapította cég adott volna a Yahoo-ért, bár a részvényesek többsége mára kifejezetten örülne annak, ha a kevesebb mint 11 dolláron forgó részvényeiért a Microsoft eredeti ajánlatában szereplő 33 dollárt kaphatna.

A Yahoo úgy próbálta kivédeni a Microsoft nem kívánatos közeledését, hogy szövetségre lépett a Google-lal, megosztva felületét a nálánál nagyobb internetes társasággal, cserébe részesedést kérve annak reklámbevételeiből. Yang remekbe szabott terve azonban az Egyesült Államok trösztellenes törvényén megbukott azt követően, hogy a Microsoft jogászai ráeszméltek: eljött a pillanat, amikor nem csak rájuk mutogatva lehet citálni az idevágó paragrafusokat, de ők maguk is dobálózhatnak a törvénnyel.

A Sanford Bernstein elemzője szerint Yang eltávolítása a Google-lel zátonyra futott megállapodást követően jelzésértékű közeledés a Microsoft felé. Az SB szakértője szerint Yang utódjaként számításba jöhet a társaság jelenlegi elnöke, Sue Decker, ám ugyanekkora az esély arra, hogy kívülről hívnak új vezért, mint például a már most hírbe hozott Jon Millert, a Time Warner volt vezérigazgatóját.