Tunéziai merénylet: sok magyar is visszamondta a nyaralást

A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.
MTI, 2015. június 29. hétfő, 13:49
Fotó: Reuters

Aki nem akar utazni, annak jogszabály alapján kötbért kellene fizetnie, ennek ellenére a tunéziai utakban érintett négy utazásszervező - a Kartago Tours, a Neckermann, a Taurus Reisen és a Sun and Fun - a történtek miatt "nem ezt a magatartást gyakorolja", hanem vagy visszafizetik a részvételi díjat, vagy alternatív utat ajánlanak fel, általában Törökországba, Görögországba, Bulgáriába vagy Egyiptomba.

A Tunéziában tartózkodó 890 magyar utasból az eredetileg tervezett menetrend szerint mintegy 180-an jöttek haza a hétvégén, és körülbelül 50-en mentek ki. Hétfő reggel mintegy 750 magyar utas tartózkodott Tunéziában - mondta.

Várhatóan csökken az utaslétszám, így charterösszevonásokra lehet számítani. Sokan lemondták az utat, de sokan elutaznak, mivel már kivették a szabadságukat.

A Külügyminisztérium biztonsági szempontból 1-es és 2-es kategóriába sorolja az országokat, ahol az 1-es az utazásra nem ajánlott, a 2-es a fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Tunézia 2-es kategóriában volt a pénteki merénylet előtt is - mondta Molnár.

HOZZÁSZÓLÁSOK